2024. április 23., kedd

Görög sisters

CD-vel, videoklippel, honlappal, hangversennyel indult útjára Görög Noémi és Görög Enikő zongoraművészek új formációja

Nem egyszer láttuk már a két kiváló fiatal zongoristát együtt fellépni, számos hangverseny programjában találhattunk már mindkettejük nevére, sőt négykezest is szívesen játszanak, és mivel testvérek is, így nem meglepő, hogy a közönség már régóta Görög testvérekként emlegeti Görög Noémit és Enikőt, ám a fiatal zongoraművészek immár hivatalosan is Görög sisters néven lépnek közönség elé. Sőt ez már meg is történt, hiszen néhány napja már Görög sisters néven adtak hangversenyt Szabadkán.

Amikor a nyáron kivittek két zongorát Szabadka főterére és ott játszottak közösen, már érezni lehetett, hogy készülnek valamire. Azóta videoklipeket is forgattak, CD is készült és hamarosan a honlapjuk is látogatható lesz.

– Amikor külföldön jártunk, egyre többször kérdezték már tőlünk, hogy van-e lemez, honlap, videoanyag… A lemez ötlete már korábban megfogalmazódott bennünk, látva azt, hogy külföldön szinte már alapkövetelmény, hogy a művészek hang- és videoanyaggal is rendelkeznek, ez valósággá tette az elhatározást. A CD-re kétzongorás darabok kerültek: Mozart négykezes, Saint-Saens-variáció, Bartók-darab, Lutosławski-darab, és videoklipek is készültek. Forgattunk a szabadkai főtéren és a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat területén is, a kerítés két oldalára állítva a zongorákat. Az Electe egyesület csapata áll mellettünk, a CD az egyesület első ilyen anyaga és egyre több reklámanyag, videofelvétel is készül a művészekről, hangversenyekről, amely felkerül a világhálóra, hiszen az internetes elérhetőség, az internetes bemutatás is egyre fontosabb szerepet játszik a művészet népszerűsítésében. Sokan keresnek meg minket azzal is, hogy négykezest írjanak nekünk a már meglévő zeneművekből – hallottuk Görög Noémitől.

A Görög lányokat tehát ezentúl is láthatjuk majd együtt játszani – immár Görög sistersként, versenyeken is részt vesznek, mindezt megszervezni, megvalósítani pedig igazi elhivatottságról tanúskodik, hiszen nem egyszerű megszervezni, Noémi ugyanis itt él Szabadkán, elvégezte a doktori iskolát és most a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon és a Szabadkai Óvóképző Szakfőiskolán is tanít, miközben továbbra is aktívan tevékenykedik az Electe egyesületben, míg Enikő jelenleg Szegeden él, doktori iskolába jár, szintén tanít, óraadó a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékén és korrepetitorként is dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházban.