2024. április 20., szombat

Öngyilkos merénylők támadtak egy szállodára a Sínai-félszigeten

Öngyilkos merénylők támadtak a parlamenti választások másnapján, a Sínai-félszigeti el-Arís városban levő Swiss Inn szállodára; a négy áldozat és tizenkét sebesült között vannak a szavazóhelyiségekre felügyelő bírák is. A támadás célpontjává vált hotelt a választási bizottság bázisaként használták.

A három támadó egyike egy pokolgéppel megrakott autóval próbált meg a szállodának hajtani, de a biztonsági erők tűz alá vették, aminek következtében felrobbant, mielőtt elérte volna célját. Két társa bejutott az épületbe. Egyikük robbanómellényt viselt. A konyháig jutott el, ahol tűzharcba bocsátkozott az őt feltartóztató rendőrökkel és katonákkal, majd felrobbantotta magát. A harmadik támadó feljutott az egyik szobába, ahol válogatás nélkül lövöldözni kezdett, ennek következtében az egyik bíró, a 38 éves Omar Mohamed Gádd életét vesztette. A 12 sebesült között rendőrök, katonák és civilek is vannak.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) szerint a „hadműveletet arra válaszul hajtották végre, hogy a hitehagyott egyiptomi hadsereg muzulmán nőket tartóztat le, illetve molesztál a katonai ellenőrzőpontokon.” A támadásokat egy nappal azután hajtották végre, hogy Egyiptomban véget ért a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza.

Előző nap robbantás végzett a rendvédelmi erők egyik tagjával a Sínai-félsziget egy másik településén, Seik-Zuveidben. Egy házi készítésű pokolgép robbant fel, amikor a rendőrség egy járőrautója elhaladt mellette. A robbanásban két rendőr megsebesült.