2024. március 29., péntek

Találkozzon a jövőnkkel!

Párbeszédre késZEN

Kedden Zentán ismét beszélgetős estet tartott a Zen kávézóban a Magyar Mozgalom Közéleti Kávéház, ezúttal fiatal tehetségek léptek ringbe. Mindkét vendég a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója volt korábban. A csókai Csipak Levente az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének győztese, tavaly átvehette a Juventus Pro Urbe díjat is, de tizenkét évesen már céget alapított az interneten. Fiatal középiskolásként az Egyesült Államokban járt egy képzésen. A kanizsai Rozsnyik Szabolcs az egyetem előtt álló fiataloknak szóló tudományos vetélkedőn Magyarországot képviselte az Egyesült Államokban megrendezett versenyen, előtte az európai megmérettetésen Varsóban különdíjat nyert. Már a középiskolában mindketten számos különböző díjat gyűjtöttek be itthoni és magyarországi versenyeken.

Az est házigazdája, Tőke János elárulta, egy sorozatot terveznek a témával kapcsolatban, ahol azokat az értékes fiatalokat – kutatókat, sportolókat, művészeket – szeretnék bemutatni, akik már eddig is letettek valamit az asztalra, és határon belül és kívül egyaránt ismertté váltak. Az ő életútjukat, tapasztalataikat, véleményüket szeretnék itt megmutatni, ezáltal őket is jobban bemutatni az itt élő embereknek, akikbe egyúttal megpróbálnak lelket önteni, hogy igenis innen is el lehet indulni és sikereket elérni.

Reményeik szerint havonta egy beszélgetésre kerülne sor, emellett Zentán kívül szeretnék mindezt kiterjeszteni a Vajdaság többi városára is. Amennyiben sikerül megvalósítani, az MMKK következő vendége Zentán Nemanja Nikolić labdarúgó lesz.

A két fiatalember az est folyamán rendkívüli ambiciózusságról és agilitásról tett tanúbizonyságot, és természetesen a kommunikációs készségüket is megvillogtatták. Szó esett többek között a Bolyai-gimnáziumról, mindketten dicsérően nyilatkoztak az intézményről. Mindketten ott kezdték az „előkarrierjüket”, különböző versenyeken vettek részt, rendszerint sikerrel. Csipak az internetes üzletben tett korai kirándulásairól is mesélt – kínai áruban utazott, később pedig ingyenes, majd fizetős tárhelyekkel próbálkozott. Jóval később pedig a bankszakmában is kipróbálta magát egy rövid ideig. De ugyanilyen lelkesen nyilatkozott a helyesírási versenyek varázsáról is.

Rozsnyik elsősorban a pozitív bolyais tapasztalatáról mesélt – kémiáról, fizikáról, informatikáról –, majd a kísérleteiről a C-nanocsövek kutatásában. Csipak most pénzügyet hallgat, Rozsnyik orvostudományt. Közben amerikai tapasztalataikat is szívesen megosztották a népes közönséggel. És szerény módon mindketten hangsúlyozták a szerencsefaktor jelentőségét az érvényesülésben.

Sarkalatos pontja volt még az estnek a továbbtanulás kérdése. Itthon vagy külföldön? Hol milyenek a lehetőségek? Helyes-e az MNT ösztöndíj-politikája, amely most az itthon maradásra voksol? Nem feltétlenül, érvel a két fiatal, hiszen az itthoni egyetemek felszereltsége meglehetős kívánnivalót hagy maga után, kapcsolatok is nehezen építhetők ki, közben ha valaki külföldön tanulna, talán éppen arra gondol, a kint szerzett tapasztalatot itthon szeretné később kamatoztatni. Van benne valami. A közelmúltban volt olyan politikai hozzáállás is – jegyzi meg valaki a közönség soraiból –, hogy serkentsük a Magyarországon való továbbtanulást, hogy utána hazahozzák az ott végzettek a szellemi tőkét. Erre mi történt? Alig jött haza valaki az egyetem elvégzése után. Jogos észrevétel. Mi hát a megoldás? Több lehetőséget teremteni itthon minden szférában? Nehéz okosnak lenni, valóban.

Mindenesetre a végére hagytam Csipak egyik kijelentését, ami pozitív végkicsengést adhat a témának. „Ne várjunk mindig az államra, hogy segítsen rajtunk, megpróbálhatnánk magunkon segíteni.”