2024. április 24., szerda

Kövér László fogadta Maja Gojkovićot

Stratégiai jellegűek Magyarország és Szerbia kapcsolatai, a két állam közötti együttműködés a történelem során még soha nem volt ilyen jó – állapította meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Maja Gojković szerb parlamenti elnök csütörtökön a Parlamentben folytatott megbeszélésükön.

Maja Gojković és Kövér László (Fotó: MTI)

Maja Gojković és Kövér László (Fotó: MTI)

Kövér László a találkozó után újságírók előtt kiemelte: a migrációs politikát figyelembe véve különösen fontos, hogy egyetértés jött létre a két állam között. E téren ugyanis Magyarország és Szerbia érdekei az elmúlt hónapokban nem estek teljesen egybe, más országok példájával ellentétben azonban képesek voltak ebben az ügyben is egymás kölcsönös tiszteletére és megértésére, és az együttműködés fenntartására – mondta az Országgyűlés elnöke, aki ezért köszönetet mondott a szerb parlamenti elnöknek és a szerb kormánynak egyaránt.

Kövér László kiemelt helyen említette Szerbia uniós integrációját. Hozzátette: Magyarország az uniós csatlakozás lezárulta után is stratégiai partnerként fog tekinteni Szerbiára.

Maja Gojković, a Szerbiai Parlament elnöke szintén szólt a két ország kiemelkedően jó kapcsolatairól. Mint mondta, a találkozón megállapították, a kettejük közötti gyakori találkozók is hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a kiváló államközi kapcsolatok létrejöjjenek. A szerb parlamenti elnök szavai szerint a megbeszélésen megállapodtak, hogy a parlamenti bizottságok szintjén konkrét segítséget kap Szerbia az uniós integráció folyamatához. Rámutatott: nagyon fontos számukra az az elkötelezett támogatás, amit Szerbia a magyar féltől kap ebben a folyamatban. Reményei szerint a tárgyalások még az idén elkezdődhetnek és megnyílhatnak az egyes, számukra fontos fejezetek.