2024. április 24., szerda

Szlovénia nem zárja le határait

Szlovénia nem fogja lezárni a határait, ám a szomszédos országokkal együttműködve mindent megtesz azért, hogy ellenőrzött mederbe terelje a menekültek és a migránsok áramlását – továbbította tegnap a Tanjug a szlovén kormány kommunikációs osztályának a tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Hétfőn Horvátországból négy vonat érkezett 4100 migránssal a szlovéniai Dobovára, más határátkelőkhöz további 1500 főt szállítottak a horvát hatóságok. Szlovén sajtóértesülések szerint a szlovén hatóságok ezek után nem fogadtak újabb vonatot a horvátországi bródi tranzitközpontból, amit azzal magyaráztak, hogy erőteljesebben kívánják szabályozni a Nyugat-Európa felé áramló migrációs hullámot. Horvát lapértesülések szerint Szlovénia mérsékelni akarja az országon áthaladó bevándorlók számát.

Miro Cerar szlovén kormányfő a szlovén közszolgálati televíziónak adott hétfő késő esti interjújában elmondta: „Horvátországgal az együttműködés az utóbbi időben jó, de nem optimális”. A miniszterelnök úgy vélte: Ljubljana a schengeni határokat védi, és nem engedheti meg, hogy két hét alatt 100 ezer ember torlódjon fel Szlovéniában, ha Ausztria és Németország úgy döntene, hogy nem fogad több migránst a területére. Ez szerinte „humanitárius katasztrófához” vezetne a tél beköszöntével.