2024. március 28., csütörtök

Szerbia nyitott a menekültek előtt

Aleksandar Vučić: Semmi ok az aggodalomra, a szerbiai polgárok biztonságban érezhetik magukat

Reagálva a hírekre, hogy Szlovénia és Ausztria is műszaki határzárral zárhatja le országhatárait, Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter megnyugtatta a közvéleményt, hogy az ország minden eshetőségre felkészült. Elmondása szerint a biztonsági intézkedéseket már napokkal korábban megszigorították: a legkritikusabb helyszíneken kifejezettebben vannak jelen a biztonsági erők, valamint a hírszerző szolgálatok munkája is aktívabbá vált.

Stefanović elismerte, hogy ha esetleg Németország is a menekültáradat lassításáról döntene, az rendkívül megnehezítené Szerbia helyzetét.

Szlovénia és Ausztria is azzal fenyegetőznek, hogy lezárják határaikat, hogy legalább részben lassítsák a menekültáradatot. Az a tervük, hogy naponta legfeljebb 2 ezer menekült lépjen be országaikba. Ez számunkra elfogadhatatlan, hiszen mit csinálunk, ha Szerbiába egy nap 8 ezer menekült lép be, mi viszont csak töredéküket engedhetjük tovább. Ezért az Európai Unió segítségére van szükségünk. A biztonsági szolgálatok koordinációs testületének esti ülésén éppen arról lesz szó, hogy mit tehet Szerbia akkor, ha más országok lassítják a menekültáradatot. Persze a kormányfő feladata meghozni a végső döntést. A szerbiai polgárokért ugyanúgy felelősek vagyunk, mint a menekültekért – fogalmazott Stefanović.

A szomszédos országokkal való kapcsolatok tekintetében a belügyminiszter azt mondta: Szerbia mindenkinek jó partnere szeretne lenni. A szomszédos országok tudják, hogy Szerbia bizonyos mértékben lassíthatja a menekültáradatot, ugyanakkor nem maradhatnak mindannyian az országban, fűzte hozzá Stefanović.

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

A belügyminiszter később a nap folyamán António Guterressel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosával találkozott Preševóban, ahol megtekintették az ideiglenes befogadóállomást. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Európa csakis közös fellépéssel kezelheti a válságot. Stefanović köszönetet mondott Guterresnek az ENSZ eddigi segítségéért, a főbiztos pedig elismerően szólt a szerb kormánynak a menekültekhez való viszonyulásáról és eddigi intézkedéseiről. Az ENSZ a jövőben is segíteni fogja Szerbiát, emelte ki Guterres, aki szerint a menekülteket nem szabad egy kalap alá venni a terroristákkal.

Az egész világban történnek terrortámadások. Ezeknek ártatlan emberek az áldozatai. Azt is fontos elmondani, hogy nem a menekültek váltották ki a terrorizmust. Ezek az emberek éppen a terrorizmus és az elnyomás elől menekülnek. Szerbia számos más ország számára példa lehet, elismerés illeti mindazért, amit a menekültekért tesz – magyarázta Guterres tegnap Preševóban.

A Menekültügyi Főbiztos szerint egyszerűen lehetetlen elkerülni, hogy terroristák szivárogjanak be a menekültek közé. A terroristák az európai társadalmakba is beolvadtak már, fűzte hozzá, mondván: az Iszlám Állam egyik célja éppen az, hogy Európa lezárja határait. Az európai népek a félelem miatt nem veszíthetik el eszméiket, húzta alá Guterres.

NEM LEHET KISZŰRNI A TERRORISTÁKAT

Aleksandar Vučić kormányfő szintén Preševóban sokadszorra megismételte: Szerbia nem épít kerítést és nem zárja le határait a menekültek előtt. A párizsi történések fényében azonban minden menekültnek szigorúbb ellenőrzésre kell számítania, közölte, mint ahogyan azt is, hogy a szerb hatóságok még az ellenőrzés ellenére sem tudják kiszűrni azokat, akik esetleg hamis útlevéllel utaznak.

Ami a menekülteket illeti, esetükben senki nem tudja megmondani, hogy pontosan kik lépik át az országhatárt. Ellenőrizzük a menekülteket, ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy útlevelük hamis-e, vagy sem. Sőt, nem is kötelesek felmutatni útlevelüket. Annyit tehetünk, hogy nyilvántartásba vesszük a menekülteket, valamint ujj- és tenyérlenyomatot veszünk tőlük. Szerbia szolidáris és emberséges, ezért fogadja a menekülteket. Szerbia nyitott ország és az EU felé halad – fogalmazott Vučić.

A miniszterelnök szerint semmi ok az aggodalomra, a szerbiai polgárok biztonságban érezhetik magukat, nem kell attól félniük, hogy az országban is terrorcselekményt hajthatnak végre. Arról, hogy a szerbiai fegyveres erők mennyire felkészültek, legkésőbb szombaton mindenki meggyőződhet, magyarázta Vučić, mondván, hogy aznap tartják meg Belgrádban az összes szerbiai fegyveres erő közös gyakorlatát.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy szükség esetén Szerbia hány menekültet fogda be, a miniszterelnök közölte: „Annyit, amennyi módjában áll”.

EGYELŐRE MARAD SCHENGEN

Bár az EU tagállamai közül többen is a schengeni övezet megszüntetését követelik, Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségvezetője szerint ezt hivatalosan eddig senki nem kezdeményezte, így felesleges az övezet esetleges felszámolása miatt aggódni. Rendkívül felelőtlen nyilatkozatokról van szó, értékelte Davenport, aki Vučić társaságában látogatott el Preševóba.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy vajon meddig maradhatnak nyitva Szerbia határai, hiszen mind több ország fenyeget műszaki határzárral, az EU szerbiai képviselője leszögezte: minden államnak meg kell értenie a helyzet komolyságát. Davenport bízik benne, hogy az EU belügyminisztereinek pénteki ülése sok nyitott kérdésre választ adhat.

Legkésőbb akkor kiderül, hogy ki zárja le határait és ki nem. A mostanihoz hasonló válsághelyzetben mindenkinek kötelessége lenne tiszteletben tartani a menekültek fogadásával kapcsolatos nemzetközi mércéket. Másrészről persze minden országnak kötelessége biztosítani saját polgárainak a biztonságát – magyarázta Davenport.

A küldöttségvezető rendkívül elégedett az EU és a Szerbia közötti együttműködéssel, amelynek mentén több befogadóállomást is sikerült megnyitni a menekültek számára. Az EU eddig 7 millió eurót különített el Szerbia támogatására a menekültválság kezelésében, és még ugyanennyivel tervezik segíteni Macedóniát és Szerbiát együttesen. A szerbiai illetékesekkel arról is tárgyalásokat kezdtek, hogy az eddigieknél alkalmasabbá tegyék a befogadóállomásokat, például a testi fogyatékkal élők és a kisgyermekek számára, emelte ki Davenport.