2024. április 25., csütörtök

Máshol csökken, Beodrán nő a magyar gyerekek száma

Törökbecsei iskolákba látogatott tegnap Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár
Nyilas Mihály és Saša Šućurović munkatársaikkal meglátogatták a beodrai iskolát is

Nyilas Mihály és Saša Šućurović munkatársaikkal meglátogatták a beodrai iskolát is

Tegnap Törökbecsére látogattak Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és munkatársai, akik elmondásuk szerint arról szerettek volna személyesen is meggyőződni: hogyan folyik a községben az oktatás és milyen gondokkal szembesülnek a tanügyi dolgozók.

A Saša Šućurović polgármesterrel, valamint Báló Tiborral, a községi tanács oktatással megbízott tagjával megtartott megbeszélésen a felek megállapították, hogy igen eredményes volt a tartományi kormány és a törökbecsei község együttműködése, ugyanis az elmúlt két évben közel 7 millió dinárt biztosított a tartomány a törökbecsei község számára, aminek a nagy része oktatási célokat szolgált.

Nyilas Mihály a munkatársaival és vendéglátóival ellátogatott a beodrai Dr. Đorđe Joanović Általános Iskolába, valamint a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolába és a törökbecsei középiskolába is. Törökbecse község területén egyébként öt általános iskola működik 2200 diákkal, ebből 132 tanul magyar nyelven. Beodrán 17 magyar gyerek van az összevont alsós tagozatokon. A Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat támogatásának köszönhetően a faluból jelenleg hat felsős ingázik Törökbecsére azért, hogy ott anyanyelvén tanulhasson tovább – Báló Tibor szerint ezzel magyarázható az, hogy az általános trenddel szemben itt nem csökken, hanem nő a magyar diákok száma.

A helyi középiskolának jelenleg 320 tanulja van. Nyilas Mihály szerint a vonzó szakoknak köszönhetően a korábban bizonytalan sorsú középiskolának biztos a jövője.