2024. április 25., csütörtök

Fésűs vonások, művésztelepi kisugárzások

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

A vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából szombaton délután a zentai Városi Múzeumban megnyílt a Zentai Művésztelep idei tárlata, melynek központi témája Ács József neves topolyai képzőművész volt, aki pontosan százegy évvel ezelőtt született. A művész barátai, ismerősei és tisztelői állítottak ki, akik munkáikon keresztül igyekeztek megragadni a mester karakterét, jellegzetes arc- és ecsetvonását, oly módon, hogy közben hűek maradtak a saját alkotási módjukhoz is.

Egyidejűleg megnyílt a hagyományos őszi akvarellfestés alkotásaiból összeállított tárlat is.

A tárlatot megnyitó Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, muzeológus részletes és érdekfeszítő ismertetőt tartott minden egyes kiállított műalkotásról, részleteiben is feltárva azok mondanivalóját az ihletőjük kapcsán. Elmondta, a tárlat összetett és sokszínű, legalább annyira, mint Ács József személyisége. A tárlatban igyekeztek bemutatni mindent az örökségből, ami az Ács-életútban immár egyértelműen maradandó. Az egyik ilyen éppen a művésztelepi mozgalom. A másik a festő pedagógusi tevékenysége, a harmadik pedig a foglalatoskodás a fiatalokkal.

A bevezetőt követően Krisztina felkérte a jelenlévőket, hogy tegyenek vele egy sétát a tárlat labirintusában, ahol megcsodálhattuk az egyes alkotásokat, egyúttal izgalmas tudásfoszlányokat is szerezhettünk róluk az ariadnéi szövegnek köszönhetően.

„Noha az életút lezárult, a vajdasági magyar képzőművészet napján megnyíló tárlat alkotásai igazolják, hogy az életmű nem szűnt meg hatni és sugározni sajátos köreit, félköreit, fésűs vonásait...”

A kiállító művészek: Bakos Anita, Benes József, Csernik Attila, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Klájó Adrián, Mezei Erzsébet, Molnár Imre, Nemes István, Novák Mihály, ifj. Novák Mihály, Petrik Tibor, Pósa Ede, Szenti Lilla, Szombathy Bálint, Torok István, Vass Szabolcs, Zsáki István.