2024. április 25., csütörtök

Szent Adalbert-díjban részesült dr. Harmath Károly OFM

A Vajdaságban a magyarságért és a kereszténységért végzett tevékenységéért, szerteágazó lelkipásztori és közéleti, valamint valláspublicisztikai téren végzett munkájáért dr. Harmath Károly OFM atyát tüntette ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Budapesten.

Az átadáskor dr. Osztie Zoltán atya, a civil szervezet elnöke ismertette, hogy 2015-ben a Vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör felterjesztésére döntött úgy a KÉSZ elnöksége, hogy a Szent Adalbert-díjat az Újvidéken élő és szolgáló dr. Harmath Károly ferences áldozópapnak adományozza. Az értékeléskor elhangzott még, hogy ha valakire illik a Szent Adalbert-díj mércéje, alapgondolata, miszerint olyan ember kaphatja meg, aki a nemzet érdekében, keresztény elkötelezettséggel, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, akkor Harmath Károly kétségkívül ilyen ember. Egyébként ebben az elismerésben részesült már többek között Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Járóka Lívia, Magyarország európai parlamenti képviselője is.

Az ünnepélyes átadást követően dr. Harmath Károly OFM elmondta, hogy ezt a díjat, az adományozók szeretetével együtt az Úr elé helyezi, hiszen minden tevékenységét az Úr útmutatásának fényében és segítségével tudja és képes végezni. Az ünnepséget a KÉSZ őszi közgyűlésének keretében rendezték meg, amelyen Szabó Károly elnök vezetésével részt vett a vajdasági KÉK küldöttsége is.