2024. április 20., szombat

Az adatvédelem ismét a középpontban

Saša Janković köztársasági ombudsman, illetve Rodoljub Šabić a közhasznú információk és személyes adatok védelmi biztosa ismét a személyes adatok, a lakcím, a személyi szám és más adat védelmére hívta fel a figyelmet. Mint kiemelték, a személyi adatok védelmére akkor is szükség van, ha az állami szervek, testületek, a médiumok és más szervezetek olyan jelenségekkel és személyekkel foglalkoznak, akik a közvélemény számára érdekesek lehetnek.

Közös közleményükben felhívják a figyelmet, hogy nincs semmilyen indok, így sem az átláthatóság, sem pedig a korrupció elleni küzdelem nem ad okot arra, hogy bárki megsérthesse a személyi jogokat.

A kormány korrupcióellenes tanácsának képviselőjével folytatott tanácskozás után közös álláspontot fogalmaztak meg, miszerint ha indokolt is egy adott személy teljes nevének megjelentetése, a lakcím vagy más, törvénnyel védett adat megjelentetése nem megengedett, mivel ezek az adatok nélkül is teljes egy adott tudósítás.

Ezúttal kérik a médiumok képviselőit is arra, hogy annak ellenére, hogy egy állami szerv vagy testület valamilyen hiba folytán közzé tesz valamilyen személyes adatot, amely védelmet élvez, a professzionalizmus, az etikus hozzáállás és a magánélet biztonsága és védelme érdekében, ne jelentessék meg azt.