2024. április 20., szombat

Ősszel a nők réme – Felfázás

A húgyúti fertőzések elsősorban a nőket érintik. A hűvösebb idő beköszöntével egyre több a beteg, egyre hosszabbak a sorok a rendelők előtt. Az egyik ok a felfázás. Tünetei: gyakori vizelés (gyakran csak inger), véres vizelet, égető érzés, alhasi vagy vesetájéki görcsök.

A felfázás nagyon gyakori betegség. Kellemetlen és fájdalmas tünetekkel járhat. A felfázás a nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ennek igen egyszerű oka van: a női húgyvezeték rövidebb, így a baktériumok és a hideg sokkal hamarabb feljut rajta. A nép nyelvén felfázásnak nevezett betegséget valóban okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de kiválthatja bakteriális fertőzés is. Mind a két esetben a hólyag nyálkahártyájának a gyulladása okozza a panaszokat. Miután a húgycső külső nyílása közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A személyi higiénia tehát nagyon fontos, de nem elegendő a fertőzés meggátolására.

Szó szerinti felfázást pedig okozhat, ha mezítláb mászkálunk otthon vagy nem elég vastag a cipőnk talpa, de uszodában a vizes fürdőruha is, továbbá a hosszabb ideig történő ácsorgás hidegben – autóbuszra várva például ezeken a hideg, nyirkos őszi reggeleken, de a hideg gépkocsi ülése is, vagy olyan munkahely, ahol hidegben kell dolgozni.

A felfázás tünetei

A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger,

a vizelet csíp,

szaga van,

sötét színű,

a vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban,

fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

A leírt tünetcsoport a húgyhólyag nyálkahártyájának irritációja miatt alakul ki, ezért is nevezik irritatív tüneteknek. A nyálkahártya sérülése gyakran okoz véres vizeletet, ami nagyon ijesztő lehet, illetve a baktériumok magas csíraszámának jelenléte és a szervezet védekező reakciója miatt a vizelet opálossá, gennyessé válhat. A diagnózis az egézszégházban felállítható a vizelet vizsgálatával.

 Mit lehet tenni otthon?

 Igyon sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését. Legyen ez napi 2,5 liternél több, beleértve a levest, teát, szörpöt is.

 Öltözzön rétegesen! A ruhák rétegei közötti levegő ugyanis sokkal jobb hőszigetelő, mint egy vastag pulóver.

 Az uszodában igyekezzen minél hamarabb megtörülközni, és levenni a vizes fürdőruhát!

 Ne viseljen műszálas alsóneműt, mert beleizzadhat, aminek könnyen lehet fertőzés a vége!

Ha azt érzi, hogy pisilnie kell, azonnal menjen vécére, ne tartsa vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.

Nem utolsósorban pedig ha erős immunrendszerrel rendelkezünk, sokkal nehezebben kapjuk el a fertőzéseket, így vitaminokkal, helyes táplálkozással és némi testmozgással lényegesen csökkentjük a felfázás esélyét.

 Teák

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, megtisztítva ezzel a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea a csalán-, vörösáfonya-, Uvin tea, kamillatea.

Bioboltokban vese- és májvédő, illetve vesetisztító teakeverékeket is kaphatunk, ezeket inkább csak a problémás napokon fogyasszuk.

 Ha fáj és csíp

A nők egynegyede élete során legalább egyszer érzi vizeléskor ezeket a tüneteket, melyeket egy kis odafigyeléssel meg is előzhetünk. Igyekezzünk nem sokáig állni egy helyben, rétegesen öltözködni. A lányoknak azt tanácsolom, hogy a miniszoknyát tegyék el tavaszig, és vastagabb harisnyában sem lesznek kevésbé csinosak. Melegből hidegbe kimenni – még ha csak valamiért kiszaladunk is – sem ajánlatos.

 A férfiak nem fáznak fel?

Dehogynem, csak ritkábban, és ők sokszor tünetmentesen átvészelik. Mégis, ha partnerkapcsolatban élnek, ajánlatos az elővigyázatosság: főleg ha a nőnek állondóan visszatérő bakteriális fertőzése van.

Fontos! Ha a tünetek nem enyhülnek, vagy hidegrázás, láz, esetleges gennyes, véres vizeletet észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert az már vesemedence-gyulladásra is utalhat, ebben az esetben pedig elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés.

A húgyhólyag gyulladása jól kezelhető, gyakran magától is megszűnő állapot. A betegség leginkább banális lefolyása ellenére a kellemetlen tünetek és a néha ijesztő kísérő jelenségek miatt a nők egyik rettegett gyakori fertőzése.

A gyulladás leginkább fertőzéses eredetű, a leggyakrabban tetten érhető kórokozó az E. coli baktérium, ami a székletben nagy csíraszámban van jelen. Ritkábban más baktériumok is hólyaghurutot okozhatnak (kivételesen az adenovírusok is, főként gyermekekben), de a coli baktérium a leggyakoribb.

 Antibiotikumos kezelés

A kezelés antibiotikumkúrából áll. Hazánkban is kapható olyan készítmény, amely por formában kerül forgalomba, és lefekvés előtt egy pohár folyadékban feloldva kell bevenni, a hólyag kiürítését követően. Fontos, hogy az éjszaka folyamán tartózkodjunk a vizeletürítéstől, mivel a gyógyszer a húgyhólyagban fejti ki hatását, így ha azt kiürítjük, a terápiás hatás csökken.

Egyébként leggyakrabban néhány napos tablettás kezelés a terápia alapja, de enyhe esetben a beteg magától is meggyógyulhat. A kezelés hatása erősíthető sok folyadék fogyasztásával, a tünetek csökkenthetők meleg ülőfürdő (szigorúan otthoni, nem közösségi gyógyvizes!) és fájdalomcsillapítók alkalmazásával.

Végezetül a tanácsom az antibiotikumos kezelésre: Ne kezdjen öngyógyításba, csak „mert a gyógyszer a szomszédasszonynál is bevált” , hanem feltétlenül forduljon kezelőorvosához!