2024. április 25., csütörtök
KÖZÉP-BÁNÁT

Csatornafelújítás ötszáz kilométeren

Bánátban évről évre nagy károkat okoznak a belvizek. Parlagon marad a termőföld egy része, néhol a lakóházak is veszélybe kerülnek. Ennek egyik oka a csatornahálózat elhanyagolt állapota. Emiatt nemrég átfogó csatornafelújítási munkálatok kezdődtek a régióban.

Csatornázás a melencei határban (Fotó: Kecskés István)

Csatornázás a melencei határban (Fotó: Kecskés István)

Bánátban emberemlékezet óta gondot okoz a víz. A vidékre annak idején elsősorban a meliorációs munka elvégzése céljából telepítették az embereket. A vízzel való harc napjainkban is tart.
– Az illetékes tartományi titkársággal közösen 82 millió dinárt biztosítottunk a meglévő csatornahálózat felújítására és annak kibővítésére. Ez lehetővé teszi majd a földműveseinknek, hogy akadálytalanul megművelhessék földjüket. A jelentős projektumnak köszönhetően 250 kilométernyi csatornahálózatunk lesz a határban. Ilyen hosszúságú csatornahálózattal kevés önkormányzat dicsekedhet – mondja Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.
A munka kivitelezője a Közép-Bánát vízgazdálkodási közvállalat, amely 260 ezer hektárnyi földterületen, háromezer kilométer hosszú csatornahálózatot hivatott karban tartani. A munkálatok jelenleg a melencei és az erzsébetlaki határban folynak, ahol a meglévő csatornák tisztítása mellett újakat is ásnak. Az időjárás egyelőre kedvez, és a kivitelezők bíznak abban, hogy decemberig megszakítás nélkül dolgozhatnak.
Nagybecskereken kívül a Vajdaság Vizei közvállalat Szécsány, Bégaszentgyörgy és Magyarcsernye községekkel írt alá szerződést a csatornahálózat felújításáról. Ahogy Miloš Radosavljević, a Közép-Bánát vízgazdálkodási közvállalat megbízott igazgatója mondja, a program megvalósítása keretében összesen mintegy ötszáz kilométeren újítják fel a csatornahálózatot, cserélik ki a csöveket a csatornák és a mezei utak kereszteződésénél. Mint hangsúlyozza, a fokozott karbantartási munkálatokkal felkészítik a csatornahálózatot az előttünk álló vízelvezetési szezonra.
A muzslyai rét szikes, agyagos talajú, a felszíni víz sokáig megmarad. Emiatt a termőföld tíz százalékát nem lehet megművelni. A csatornahálózatot közben elhanyagolták, a vízlecsapolási illetéket viszont fizetni kell. Ahogy Palatinus Ervin gazdálkodótól hallottuk, vannak olyan csatornák, amelyek csak a térképeken vannak megrajzolva, a valóságban el sem készültek. Most reméli, hogy majd a muzslyai gazdák visszakapják azt, amit a vízlecsapolási illeték gyanánt évtizedeken keresztül fizettek.
A közép-bánáti meliorációs munkálatok mintegy 50 ezer hektárnyi termőföldet ölelnek fel. A csatornázás befejezésének a határideje a jövő év közepe.