2024. március 29., péntek

Az idén két vonalon halad a Desiré

A 7. Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztivál november 28-án kezdődik és december 6-án ér véget
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A Desiré fesztivál ezúttal a No Comment / Say it Loud alcímet kapta, programjában 16 előadás lesz látható. Az előadások a Kosztolányi Dezső Színházban és a Jadran színpadon zajlanak, a Desiré akadémiára pedig a Kortárs Galériában (Képzőművészeti Találkozó) kerül sor. A programnak két vonala lesz, egyik az Urbán András által rendezett előadásokat tartalmazza, a másik pedig szerbiai, romániai, magyarországi, ukrajnai és franciaországi produkciókat. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója ismertette a műsort.

November 28-án, szombaton 19 órától a Jadran színpadon a ljubljanai Slovensko mladinsko gledališče, a rijekai Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca, a belgrádi Bitef és a szkopjei MOT Ristić-komplexus c. koprodukciójával nyit a fesztivál. Az előadást Oliver Frljić rendezte. Ugyanezen a napon 21 órától, ezúttal a Kosztolányi Dezső Színházban lesz látható a Szabadkai Népszínház produkciója, Borisav Stanković Koštanája, Urbán András rendezésében.

November 29-én, vasárnap, 19 órától a Kosztolányi Dezső Színházban a belgrádi Bitef mutatja be Az Antikrisztus rövid története című előadást Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés című műve alapján, Urbán András rendezésében. A Jadran színpadon 20.30-tól a kijevi Dakh Daughters Rózsák című zenés színpadi produkciójára kerül sor Vlad Troickij rendezésében.

November 30-án, hétfőn, a Jadran színpadon az Újvidéki Színház adja elő az Urbán András rendezte Katona József Bánk bán című produkciót. A Kosztolányi Dezső Színházban 21.30-tól a franciaországi Compagnie du Povre Rose társulat Rózsabors című előadását láthatjuk, amelyet Christian Lucas rendezett.

December 1-jén, kedden, 19 órától a Jadran színpadon az Újvidéki Színház a Neoplantát játssza Urbán András rendezésében, 21 órától pedig a Kosztolányi Dezső Színházban a budapesti Frenák Pál Társulat a Birdie című táncprodukciót adja elő.

December 2-án, szerdán, 19 órától a Jadran színpadon a rijekai Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca Geroge Orwell Állatfarmját adja elő Urbán András rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a kolozsvári GroundFloor Group játssza a Parallel című előadást Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében.

December 3-án csütörtökön, a Jadran színpadon a belgrádi Mikser House, az Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont és a Fast Forward koprodukciójára kerül sor. Kokan Mladenović rendezésében a Dogville – Lars von Trier azonos című filmjének – színházi adaptációját láthatjuk. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház A. I. Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című előadást mutatja be Urbán András rendezésében.

December 4-én, pénteken, 19 órától a Jadran színpadon, a belgrádi Népszínház Jovan Sterija Popović Hazafiak című produkcióját játssza Urbán András rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 22 órától Ivo Dimcsev I Cure című előadása lesz megtekinthető.

December 5-én szombaton 19 órától a Kosztolányi Dezső Színházban a ljubljanai Via Negativa, a Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári TESZT fesztivál, az újvidéki INFANT és a szegedi MASZK koprodukciója, a Manipulációk szabadkai bemutatója lesz. Az előadást Bojan Jablanovec rendezte.

December 6-án 19 órától a Kosztolányi Dezső Színházban Tolnai Szabolcs Exodusával zárul a fesztivál.

Jegyek mától válthatók és foglalhatók a Kosztolányi Dezső Színház jegypénztáránál, hétfőtől pedig a Jadran színpad előterében is. Maradtak a tavalyi árak, így a diákjegyek 250, a felnőttjegyek 350 dinárba kerülnek. Idén is lesz 4+1 kedvezmény, tehát négy megvásárolt jegy esetében az ötödik ingyen jár. A bérlet 3700 dinárba kerül, és ezzel az összes előadás megtekinthető. A jegypénztár nyitva tartási ideje: hétköznap 10–13 és 17–19.30, szombaton 10 és 13 óra között. Jegyeket a ticket@desirefestival.eu és a jegy@kosztolanyi.org címen lehet rendelni, valamint a 065-543-3203-as telefonszámon. A fesztivál fő támogatója Szabadka Város, további támogatók a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Szerbia Kulturális Minisztériuma, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, valamint a Nemzeti Kulturális Alap.