2024. április 25., csütörtök

Érdemes itthon továbbtanulni

Tájékoztató körúton az MNT felsőoktatást segítő programjairól – Pénteken Szabadkán és Zentán tájékozódhattak az érintett szülők

SZABADKA

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban tartott tájékoztató jellegű szülői értekezletet pénteken este a harmadik és negyedik osztályos diákok szüleinek Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. Beszélt az ösztöndíjprogramról, a tájékoztató füzetekről, a felvételi előkészítőkről, a szerb nyelvi felzárkóztató programról, az Európa Kollégiumról, a demonstrátori ösztöndíjról és a Várady Kiválósági ösztöndíjprogramról is.

Petkovics Márta lapunknak elmondta, a szülőket óhajtják tájékoztatni, mert sokszor ők nem tudják, milyen lehetőségeik vannak idehaza, elsősorban anyagi szempontból.

– Manapság divat lett Magyarországon tanulni, de úgy gondolom, hogy itthon is nagyon jó egyetemeink vannak, és az ösztöndíjprogram, amely visszamenőleg megmutatta a pozitív hozadékát nagyon fontos ebben a döntéshozatali folyamatban, illetve még egy dolog indokolttá teheti azt, hogy a szülők elgondolkodjanak az itthon marasztalásban, és az nem más, mint az Európa Kollégium. A gyerekek többsége sajnos nem tud szerbül, ha az anyaországban tanul, és vissza szándékozik jönni, a munkakeresés során olyan akadályokba ütközik, amelyeket nagyon nehéz leküzdeni, mert ebben az országban tudni kell szerbül – mondta Petkovics Márta.

Kérdésünkre, miszerint az itthon továbbtanulni akaró, de szerbül nem beszélő diákoknak milyen segítséget nyújt az MNT, Petkovics Márta a következőket mondta:

– Az MNT ebben is segít, a szerb felzárkóztató tanfolyammal, és azon gondolkodunk, hogy jövő ősszel az Európai Kollégiumban szervezünk szeptembertől egy hónapon át tartó intenzív szerb tanfolyamot. Már ott akkor bekapcsolódnának a diákok a kollégiumi életbe, akklimatizálódnának. Mivel nem telt be a kollégium, ősszel lesz hely az új elsősöknek.

Az ösztöndíjból és a kollégiumi szállással önfenntartóak tudnak lenni az egyetemi évek alatt, ami a mai világban, amikor a szülők egyik napról a másikra munka nélkül maradhatnak, nagyon nagy segítség, hangsúlyozta Petkovics Márta.

ZENTA

(Szögi Csaba felvétele)

(Szögi Csaba felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács az idén először kivételesen nem az érettségi előtt álló magyar középiskolásokat, hanem a szüleiket szólítja meg, hiszen ők azok, akik megteremtik számukra a továbbtanulás feltételeit. Felsőoktatási tájékoztató körútja során, végigjárva a vajdasági középiskolákat, a továbbtanulási lehetőségek, az Európa Kollégiumban való elszállásolás és az MNT komplex ösztöndíjprogramja témákban tart szülői értekezletet.

Péntek délután a Zentai Gimnázium dísztermében Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a gimnázium és a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola végzőseinek szüleivel való találkozó előtt lapunknak nyilatkozva elmondta, első körben 34 középiskolába látogatnak el október 28. és november 18. között. Cél, hogy ne csupán a havonta folyósított ösztöndíjról tájékoztassák a szülőket, hanem az odáig elvezető útról is. Mindenben segíteni szeretnék a fiatalokat, hogy itthon tanulhassanak tovább. 13 tantárgyból szervezik meg a felvételi felkészítőt, amely online és tantermi részből állt, és ingyenes. Nagy segítség ez a szülőknek, mert az egyetemi karok saját előkészítői tetemes összegbe kerülnek. Emellett 5-6 helyszínen szerb nyelvből is tartanak felzárkóztató programot, amelybe igény szerint egyetemi hallgatók is bekapcsolódhatnak. Az MNT ösztöndíja havi 110–150 euró juttatást jelent. Ezáltal szeretnék serkenteni a vajdasági magyarság képzettségi szintjét és népszerűsíteni az itthoni továbbtanulást.

December 1. és 15. között második körben a diákokat fogják felkeresni a VaMaDisz-en keresztül, amikor az egyetemi mindennapokról, a vizsgákról, a menzáról, a kollégiumról hangzanak majd el hasznos tudnivalók, és kiosztásra kerülnek a tájékoztató füzetek az összes itthoni felsőoktatási intézményről.

Harmadik körben tavasszal a harmadéves középiskolásokat fogják megszólítani, akik a nyári szerb nyelvi felzárkóztatásban érintettek, illetve akikben lassan érlelődik, hol szeretnének továbbtanulni.

Az Európa Kollégium az idén nyitotta meg kapuit, melyről Jerasz elmondta, olyan álom, amely hosszú évekig váratott a megvalósulásra, viszont éppen most költözött be az első 200 lakó.