2024. április 20., szombat

Nagybecskereken járt Nyilas Mihály

A tartományi oktatási titkár tárgyalt a tanügyi intézmények vezetőivel és ellátogatott néhány iskolába
Nyilas Mihály a muzslyai iskolában (Kecskés István felvétele)

Nyilas Mihály a muzslyai iskolában (Kecskés István felvétele)

Pénteken Nagybecskereken járt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. A városházán fogadta Čedomir Janjić polgármester, majd megbeszélést tartott az iskolaigazgatókkal és ellátogatott néhány iskolába is.

Nyilas Mihály értékelése szerint a tanügyi intézmények eredményesen működnek a városban és a környező településeken. Az oktatásügy szervezettsége, eredményei rendben vannak. Sőt átlagon felüliek a városban. A legnagyobb gond pedig az oktatási intézményekben megkövetelt ésszerűsítési intézkedéssorozat.

– Ez igen sok gondot okoz, és itt kell együtt azon dolgoznunk, hogy a köztársasági minisztérium megfelelő változtatásokat eszközöljön annak érdekében, hogy a helyi, nagybecskereki, vagy akár a vajdasági sajátosságok figyelembe legyenek véve. Különösen vonatkozik ez a kisebbségi – így magyar oktatásra is. Hiszen ez egy egészen más jellegű gondot okozhat, mint egyébként a szerb nyelven folyó oktatás, nyilatkozta ezzel kapcsolatban Nyilas Mihály, kihangsúlyozva a magyar oktatás támogatásának fontosságát.

Az is elhangzott, hogy az utóbbi években nem fektettek kellő hangsúlyt az iskolaépületek állagára. Főleg az általános iskolák esetében okoz ez jelentős gondot. A középiskolák közül pedig a Nikola Tesla elektrotechnikai és építészeti középiskola épülete igényel komolyabb javítást. Az önkormányzat szerény eszközeivel segíteni próbál a helyzeten, de az nem elegendő ahhoz, hogy minden ilyen gond megoldódjon. Ezért szükséges az, hogy a tartomány – a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatain vagy pedig az oktatási titkárságon keresztül – is hozzájáruljon a problémák orvoslásához.

A tanintézmények vezetőinek emellett számos – zömében anyagi vonatkozású – kérdése is volt. Szervó Mária, a Nikola Tesla elektrotechnikai és építészeti középiskola igazgatója elmondta, hogy a tartományi támogatásnak köszönve új számítógépeket kaptak, ugyanakkor az iskolaépület tetőzetét kell sürgősen felújítani. A szükséges anyagi háttér biztosításának lehetőségeihez kaptak a pénteki beszélgetésen útbaigazítást.

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola a legnagyobb kétnyelvű iskola Közép-Bánátban, melyben 728 diák tanul. A két iskolaépületben 84 tanár foglalkozik a tanulókkal. Az elmúlt években jelentős tartományi támogatásban részesültek. Legutóbb nyolc számítógépet kaptak és felújították az elsős tantermek bútorzatát. Mint Molnár Attila igazgatóhelyettes mondja, az ésszerűsítési intézkedések gondokat okoznak az iskolának, mert egy felszolgáló, egy könyvtáros, és igazgatóhelyettes nélkül maradtak.

Nyilas Mihály ellátogatott a Nagybecskereki Gimnáziumba, a Május 9-e Általános és Középiskolába, valamint a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába.