2024. április 19., péntek

Oroszország várja a szerb zöldségféléket

Aleksandar Vučić: A fontos belpolitikai kérdésekről nem Oroszország, vagy a többi nagyhatalom dönt, hanem Szerbia

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök tegnap a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott beszélgetéssel zárta háromnapos moszkvai látogatását. A találkozón a felek elsősorban a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokról beszélgettek. A találkozót követően nem tartottak közös sajtótájékoztatót.

A Kremlben megfogalmazott sajtóközleményből kiderült, hogy Vučić köszönetet mondott Putyinnak, amiért országa az ENSZ-ben, az UNESCO-ban és egyéb releváns nemzetközi szervezetekben is hozzájárul Szerbia területi integritásának a megvédéséhez.

A felek álláspontja szerint a Balkánon jelenleg ugyanannyira összetett a politikai helyzet, mint mindenhol máshol a világban.

Vučić Putyint személyesen biztosította arról, hogy Szerbia a továbbiakban sem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Emellett viszont azt is tudni kell, hogy a fontos belpolitikai kérdésekről, mint amilyen az európai integráció vagy a parlamenti választások kiírása, nem Oroszország vagy a többi nagyhatalom, hanem egyes egyedül Szerbia dönt, emelte ki Vučić.

Putyin a Szerbiából érkező zöldségszállítmányok minőségét és a szállítmányok gyorsaságát méltatta. Az orosz államfő ígéretesnek tartja, hogy Szerbia mind nagyobb mennyiségben szállít friss zöldségfélét Oroszországba. Putyin eredményesnek minősítette Vučić moszkvai látogatását, mondván, hogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és a szerb miniszterelnök a két ország közötti bilaterális kapcsolatoknak szinte az összes szegmensét felülvizsgálták keddi találkozójuk során.

Szerbia és Oroszország között hagyományosan aktív a politikai párbeszéd. Ezzel a dialógussal a felek a békét és a stabilitást erősítenék a Balkánon. Ami a két ország közötti együttműködést illeti, a mezőgazdaság tekintetében jók az esélyek arra, hogy Szerbia a jövőben az eddigieknél is többfajta terméket szállítson az orosz piacra. A zöldségkivitel az év első hét hónapjában az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 41 százalékkal növekedett. 2014-ben Szerbia 369,3 millió dollár értékben szállított zöldségfélét Oroszországba. Ez majdnem a duplája a 2013-as kivitelnek. Akármennyire is növekedett a Szerbiából Oroszországba szállított friss zöldségfélék aránya, idén január és június között csupán 1,01 milliárd dollárt tett ki a két ország közötti árucsere-forgalom. Ez 27 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapjában – áll a Kreml sajtóközleményében.

Vučić a szerb kormány nyolc miniszterének kíséretében kedden érkezett Moszkvába. A miniszterelnök látogatásának első napján a két ország politikai képviselőivel, valamint több száz szerb és orosz vállalat vezetőjével egyetemben egy gazdasági fórumon vett részt. Vučić akkor azt mondta: Szerbiának egyrészről az a célja, hogy minél több orosz beruházó érkezzék az országba, másrészről pedig az, hogy a szerbiai vállalkozók is merjenek megjelenni az orosz piacon. A szerb miniszterelnök szerint a két ország közösen alapíthatna vállalatokat, amelyek később megjelenhetnének termékeikkel harmadik országok piacain. A mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket sem aknázták még ki kellőképpen a felek, Szerbiának fokoznia kellene mind a nyersanyag, mind a kész termékek kivitelét Oroszországba, véli Vučić.

A szerb miniszterelnököt orosz kollégája szintén kedden fogadta. A találkozót követően a szerbiai delegáció és az orosz kormány képviselői több államközi megállapodást is aláírtak. Ezek között van a beruházásokról és a közös projektumok megvalósításáról, a két ország állami vasutai közötti együttműködésről, a kábítószer-kereskedelem ellenes küzdelemről, a szerb belügyminisztérium és az orosz szövetségi bevándorlási hivatal közötti együttműködésről, és a katonai együttműködésről szóló megállapodások.