2024. április 25., csütörtök

„A Telekomot nem szabad eladni”

Miroslav Joksimović: Egy profitot termelő, jól működő vállalatot az állam nem adhat magánkézbe

Egy előzetes felmérés szerint Szerbia lakosságának mintegy 60 százaléka szerint nem kell eladni a Telekom Srbija telekommunikációs céget. Mint arra a vállalat legnagyobb szakszervezeteinek képviselői tegnapi sajtótájékoztatójukon rámutattak, bár állami vállalatról van szó, nem terheli az állami költségvetést, sőt évente 130-150 millió euróval járul hozzá a költségvetéshez egy olyan piacon, ahol a telekommunikáció még nem fejlődött ki teljesen, várhatóan a jövőben jelentősen nagyobb bevételeket valósíthat meg, ezért a kormány nem engedheti meg, hogy egy ilyen „stratégiai” szempontból fontos vállalat többségi részvényeit eladják.

Slavoljub Kandić, a Telekom Srbija Egyesült Szakszervezetének elnöke rámutatott, a szakszervezetek ugyan aláírták a felkínált szociális programot, ám ezzel nem a vállalat eladását támogatják, hanem azt szerették volna elérni, hogy amennyiben mégis a részvények eladására kerül sor, megvédjék az alkalmazottakat. Nem adják fel a küzdelmet a vállalat megmentéséért az eladástól, így november 11-én tüntetést szerveznek a kormány épülete előtt.

Miroslav Joksimović, a Telekom Srbija Szakszervezetének elnöke azonban kiemelte, a vállalat 100 ezer kis vállalattal működik együtt, amelyek munka nélkül maradhatnak, amennyiben az új többségi tulajdonos úgy dönt, hogy más vállalatokkal kíván együttműködni. Sőt az alkalmazottak leépítésével is számolni kell. Kiemelte, eddig senki, még a kormányfő sem tudott az mellett érvelni, hogy miért kell eladni a vállalat többségi részvényeit, egyedül az hangzott el, hogy mivel külföldön a telekommunikációs cégek veszteséget termelnek, nem tudjuk előre, hogy alakul a konkurencia a szerbiai piacon tíz év múlva. Hozzátette, a szerbiai piacon a telekommunikáció terén van lehetőség a fejlődésre, így akár 300 millió euró haszont is megtermelhetnek évente. Felhívta a figyelmet, a kormány nem engedheti meg magának, hogy a NIS-hez hasonlóan újabb hibát kövessen el, és egy jól működő, profitot termelő vállalatot értékén alul adjon ki a kezéből.