2024. március 29., péntek

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapító szereket analgetikumoknak is nevezzük. A gyógyszertárakban számtalan ilyen készítmény kapható, így nehezen tudunk eligazodni közöttük. Ezek a szerek enyhítik vagy megszüntetik a fájdalom érzetét.

A fájdalomcsillapító gyógyszereket erősségük szerint két csoportba osztjuk: nem kábító, vagyis nem opioid, minor fájdalomcsillapítók és a kábító, vagyis opioid, major fájdalomcsillapítók.

A nem kábító szerek a gyengébb fájdalmakat semlegesítik, és nem idéznek elő függőséget. Ebbe a csoportba tartoznak a nem szteroid fájdalomcsillapítók és a paracetamol. Vény (recept) nélkül is beszerezhetők. A nem szteroid fájdalomcsillapító gyógyszereket angol rövidítéssel, NSAID jelzéssel látják el.

Ezek a készítmények úgy csökkentik a fájdalomérzetet, hogy beavatkoznak a prosztaglandinrendszerbe, amely felelős a fájdalomérzet kialakulásért. A másik hatásuk, hogy csökkentik a gyulladást, a duzzanatot és az irritációt. Általában lázcsillapító, vagyis antipiretikus hatásúak, a központi idegrendszer hőközpontjának bénítása révén, de csak láz esetén. A legfontosabb NSAID gyógyszerek: a szalicilsavszármazékok, melyeknek képviselője az aszpirin (acetilszalicilsav) vagy Kalmopyrin.

Ez a lergrégebben ismert fájdalomcsillapító és lázcsillapító szer. Fűzfakéregből állították elő kb. 100 éve. Mérsékelt panaszokat csillapít, lázcsillapító, sőt erős gyulladáscsökkentő és trombózismegelőző hatása is van. Használatakor négy óráig tart a panaszmentesség. Köszvényre is alkalmazzák. Evés után vagy kis tejjel nyeljük le! Ha nagyobb adagban használjuk, fülzúgás, szédülés, zavartság jelentkezhet.

Gyermekeknek nem adható, mert Rey-szindrómát idézhet elő, ami halálos is lehet. Kerülni kell használatát vérzékenységnél, vagyis trombocitopéniánál, sebészi műtét után a vérzékenységi hajlam miatt, gyomorfekélynél, mert ulcerogén hatása is van, terhességben, mert az újszülött testsúlyának csökkenését vonhatja maga után, és a szerre való allergiánál.

A proprionsav-származékoknak analgetikus és közepes gyulladásgátló hatásuk van. A betegek jobban tolerálják ezeket, mint a szalicilátokat és az indometacint. Képviselőjük a naproxen, ibuprofen (Brufen), ketoprofen, flubriprofen. Legelterjedtebben közepes fájdalmak ellen használjuk valamennyit. A fájdalomcsillapító hatást kb. 0,2-1,5 g-mal érjük el, míg a gyulladásgátlás magasabb dózissal (2-3 g) eredményes. Átjutnak a magzatba és az anyatejbe is. Terhesség idején, vérzékenység és gyomorfekély fennállásakor ne szedjük! A Nimesulid, vagyis Nimulid hasonlóan hat, mint az ibuprofen, de toxikus mellékhatása van, ezért csak óvatosan használjuk, erősebb fájdalmaknál!

Az ecetsavszármazékok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, és erősen ulcerogének. Fő képviselőjük az indometacin, Diclofenak, Diklofenak kalium, vagyis Rapten K, Voltaren.

Legtöbbször a Diklofenakot használják fájdalomcsillapításra. Kisebb dózisban a különböző kínok, míg nagyobb dózisban a reumatikus betegségek, köszvény (giht) ellen jó, valamint sérülések után. Hasonló a Rapten K is, csak gyorsabban hat, 30 percen belül. Kerüljék használatát a fekélyesek, asztmások, vese- és májbetegek, valamint a csontvelősérülésben szenvedők. Magas vérnyomásos betegeknél fokozódik az infarktus és agyvérzés veszélye.

Az enolsavakhoz tartoznak az oxikamok, melyek erős gyulladásgátlók. Naponta 1 alkalommal használhatók. Képviselőjük a Feldene, Movalis, Roksikam, vagyis Piroksikam, amelyet reumatikus betegségeknél használnak. Másik csoportjuk a pirazolonszármazékok csoportja, mely főleg gyulladásgátló, a fájdalom- és lázcsillapításban gyengén teljesít. Ide tartozik a phenilbutason, az aminophenason és származékaik, pl. Algophirin, Noraminophenason, pl. Analgin, Baralgin, Novalgetol. Erős a fájdalom- és lázcsillapító hatásuk. A Baralgin jó még has- és bélgörcsökre, sőt egyéb kínokra is. Tudni kell azonban, hogy károsítja a fehérvérsejteket és a vesét.

A fenamátok, vagyis antranilsav-származékok rövid hatású fájdalomcsillapítók. Erős ízületi gyulladásoknál használják (pl. Donalgin).

Az anilin-, vagyis para-aminofenol-származékok fő képviselője a paracetamol, azaz Panadol. Az acetanilidet betiltották, mert erős vérméreg. Nincs emésztőrendszeri mellékhatásuk, és nem idéznek elő vérlemezke-összetapadást. Ártalmasságuk a májon jelentkezik, ha hirtelen nagyobb adagot veszünk be. Napi dózis: 4 g. Csak 10 napig ajánlják szedését.

Az egyéb kombinált fájdalomcsillapítók közé tartozik a Kafetin, amely a propifenazon, paracetamol, kofein és kodein-foszfát keveréke. Különböző fájdalmakra ajánlott, különösen, ha az illető nem szedheti az aszpirint. Három nap után függőség jöhet létre a kodein miatt, és mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a csontvelő-károsodás és a kínok fokozódása. Kerülni kell használatakor a koffeinbevitelt.

(Következő számunkban: A kábító, vagyis opioid fájdalomcsillapítók)