2024. április 24., szerda

„Gimnáziumok nélkül egy társadalom sem maradhat fenn”

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte az Óbecsei Gimnázium

Kilencven évvel ezelőtt szólalt meg először az iskolacsengő az Óbecsei Gimnáziumban, a jeles jubileumon kedd este zsúfolásig megtelt a Városi Színház nagyterme. A megjelenteket Miodrag Basarić igazgató, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Vuk Radojević polgármester, Zoran Milošević, dél-bácskai körzet vezetője és Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár üdvözölte.

Az ünnepi műsorban a gimnázium egykori és jelenlegi diákjai is felléptek, akik a szerb és a magyar nyelv mellett az iskolában oktatott idegen nyelveken, azaz németül, angolul és spanyolul is énekeltek és szavaltak. A műsorban az antik időket, valamint a reneszánsz és a romantika korát is megidézték a fellépők.

Miodrag Basarić igazgató érdeklődésünkre elmondta: gimnáziumok nélkül egy társadalom sem maradhat fenn.

– Mi nem csak a gimnáziumunkért, hanem a minőségi oktatásért és egy társadalmi értékrendért is harcolunk. Bizakodásra ad okot az, hogy az oktatási stratégia szerint 2020-ig a középiskolai hálózatban a gimnáziumok kell kitegyék az oktatási intézmények 40 százalékat. Szerbia ettől egyelőre igen messze van – tette hozzá az igazgató.

Az ünnepséget követően a gimnáziumban átadták rendeltetésének az új nyelvi labort. A jubileum alkalmából egy monográfia is bemutatja majd a gimnázium elmúlt 90 évét, sportrendezvények lesznek, valamint egy szabadtéri edzőtermet is felavatnak.

Az Óbecsei Gimnáziumban valamikor 500-600 diák is koptatta a padokat, közülük hatvanat avattak a tudományok doktorává, de számos neves közéleti személyiség, művész és tudós pályáját is itt alapozták meg a tanárok. Jelenleg 380 diákja van az intézménynek, közülük megközelítőleg 120-an tanulnak magyar nyelven.