2024. április 23., kedd

Megmarad minden magyar tagozat Óbecsén

A tartományi oktatási titkárság elfogadta az önkormányzat iskolahálózati tervét

Júliusban járt Óbecsén Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a munkatársaival, ekkor a találkozó témája elsősorban az általános iskolák hálózatának a kialakítása volt. Az önkormányzat akkor három hónapot kapott arra, hogy az általános iskolai hálózatra vonatkozó elaborátumot kidolgozza, és megküldje a titkárságnak.

Kinka Erzsébet alpolgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat és az iskolák együttműködésével az iskolahálózat tervdokumentációja elkészült, azt mind a községi képviselő-testület, mind a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta, végül októberben a tartományi oktatási titkárság is jóváhagyta. Kinka Erzsébet hangsúlyozta: bár nagy a migráció, és csökken a gyereklétszám, nem lesz iskola-összevonás a községben, és sikerül megőrizni a meglévő magyar tagozatokat. A községben egyébként korábban voltak az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola és a Sever Đurkić Általános Iskola összevonásáról szóló híresztelések, de a mostani terv szerint ehhez hasonló intézkedés az elkövetkező négy évben nagy valószínűséggel nem lesz.

Szűcs Budai Engelbert, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója kijelentette: az iskola az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, és munkájukat mindenféle mendemondától függetlenül eredményesen végzik – remélhetőleg az elkövetkező hatvan évben is. Ettől függetlenül megnyugvással tölti el a kollektívát az oktatási titkárság iskolahálózati döntése.