2024. április 20., szombat

Sára Sándor ma Szabadkán

Kiváló magyar filmrendezőkkel találkozhat a szabadkai, magyarkanizsai és temerini közönség

Szabadkán, Magyarkanizsán és Temerinben tartják a Válogatás 100 magyar dokumentumfilmből című rendezvényt, amit a Magyar Művészeti Akadémia, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint Szabadka önkormányzata támogatásával hoztak létre, a Regionális Kreatív Műhely, a TAKT Temerin és Siflis Zoltán szervezésében.

Bicskei Zoltán koordinátort kértük meg, hogy meséljen a rendezvényről, mondja el, miért tartja fontosnak, hogy a vajdasági emberek elmenjenek a vetítésekre.

– Bizonyára emlékeznek még a vajdaságiak az 53 magyar film című rendezvényre is, amely szintén a Magyar Művészeti Akadémia válogatásában készült, és a legjobbnak mondott magyar játékfilmek összegzése volt. Most is hasonló válogatás készült. Egyébként nem csak rövidebb és hosszabb dokumentumfilmek szerepelnek, hanem filmesszék, lírai kisfilmek, filmköltészeti alkotások is. Öt nap alatt tizenöt filmet vetítenek három helyszínen, hét vendéggel. Két Kossuth-díjas filmrendező is ellátogat hozzánk, Sára Sándor és Kósa Ferenc, de itt lesz még Mohi Sándor, Zsigmond Dezső, a Gulyás testvérek és Jelenczki István is. Nagyon fontosnak tartom, hogy ismerjük saját filmtörténetünket és -szemléletünket, hiszen manapság már a csapból is csupán egyféle, mégpedig az amerikai szemlélet folyik, a mozgókép agitprop agymosóeszközzé vált, és nem a művészet eszköze. Akik emlékeznek még például a gyönyörű Huszárik-rövidfilmekre vagy Sára dokumentumfilmjeire és a többire, azoknak élmény lesz ezeket újra megnézni. A fiatalok pedig nem is igazán ismerik ezeket az alkotásokat, és emlékszem, az előző alkalommal milyen döbbenettel néztek végig egy-egy filmet, csodálkoztak, hogy ilyen egyáltalán létezik. Az amerikai szemlélet rendkívül kiszáradt és művi, valahol uniformizált, ugyanúgy, ahogy valamikor a kommunista agitprop filmek voltak. Ma az üzleti világ agitprop filmjeitől vagyunk fáradtak, ami elfedi előlünk, hogy itt azért friss tekintettel is lehet a világra nézni. Olyan paradox a helyzet, hogy éppen a régi filmek segítenek ebben. Ez gyakran inspiratív lehet a fiatalok számára is, ezért nagyon szeretném, ha sokan eljönnének közülük is megnézni ezeket az alkotásokat.

A filmeket Bicskei Zoltán és Siflis Zoltán válogatta, a belépés minden vetítésre díjtalan.

SZABADKA

Ma a szabadkai Lifka Sándor Art moziban 17 órától Zsigmond Dezső Aranykalyiba című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, 19 órától pedig Sára Sándor Sír az út előttem sorozatából a Hontalanok című részt vetítik. Zsigmond Dezsővel és Sára Sándorral Siflis Zoltán beszélget majd. Szerdán 17 órától a Gulyás testvérek Málenkij robot című filmjének 102 perces változatát láthatja majd a szabadkai közönség, ezt követően pedig Siflis Zoltán beszélgetőtársai Gulyás János és Gulyás Gyula lesznek.

 MAGYARKANIZSA

Magyarkanizsán, a Művészetek Házában szerdán délután 5 órától Gaál István Pályamunkások, Tóth János Poézis, Huszárik Zoltán Elégia, Huszárik Zoltán Tisztelet az öregasszonyoknak, Zolnay Pál Kelj fel és járj!, valamint Dárday István Nyugodtan meghalni című filmalkotásait láthatja majd a közönség, este 7 órától pedig Kósa Ferenc Küldetés című filmjét vetítik, a Kossuth-díjas alkotó jelenlétében. Csütörtökön 17 órától Jelenczki István Tóth Ilona című alkotása szerepel a programban, a vetítésen az alkotó is jelen lesz. Este 7 órától George Hoellering Hortobágy élete című dokumentum-játékfilmjét láthatják az érdeklődők.

 TEMERIN

Temerinben az I. helyi közösség nagyterme ad otthont a filmvetítéseknek. Ma 17 órától a Gulyás testvérek Málenkij robot című filmjét vetítik, jelen lesznek az alkotók is, és Csorba Béla író tart előadást. Szerdán délután 5 órától Huszárik Zoltán Elégia, Tóth János Poézis és Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotásait láthatja majd a közönség.