2024. március 29., péntek

Kevesebb lisztet enged be Macedónia

A korlátozás érinti a zentai malmot is – Késik a kenyérgabona vetése

Az elmúlt néhány hónapban a macedón kormány korlátozta a liszt importját Szerbiából. Több szerbiai malomipari céget, köztük a zentai Žitoprometet is érinti a korlátozás, lassult a Macedóniába irányuló lisztkivitel. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érinti ez a korlátozás a Žitoprometet. A lisztkivitel alakulásáról Predrag Đurović cégigazgató számolt be lapunknak:

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős mennyiségű lisztet szállítunk a volt Jugoszlávia egykori tagköztársaságaiba, kivéve Szlovéniát és Horvátországot. Év végéig a tervek szerint 11 000 tonna lisztet és mintegy 3000 tonna tésztát exportálunk Bosznia- Hercegovinába, Montenegróba és Macedóniába. A zentai liszt és tészta minősége korábbról ismert az exjugoszláv térségben, amit le lehet mérni az évről évre gyarapodó, növekvő kivitelen is.

A Macedóniába irányuló lisztkivitel körül jelentkezett egy kisebb probléma, a macedón kormány néhány hónapja igyekszik korlátozni a Szerbiából érkező liszt mennyiségét. Nem tiltották meg a szerbiai liszt bevitelét, de az illetékes macedón minisztérium kevesebb zárjegyet ad ki az importőröknek, ami nélkül nem vihető be a liszt Macedóniába. Például ha a vevőnk szeretne ötszáz tonna zentai lisztet vásárolni, akkor átadja az ilyen irányú kérelmét az illetékes macedón hivatalnak, de onnan, mindenféle indoklás nélkül, csak kétszáz tonna lisztre kap zárjegyet. A zárjegyeket már a malomban a liszt csomagolásakor ráragasztjuk a Macedóniába irányuló zsákokra, így tudja a vevő igazolni a liszt eredetét és azt, hogy legálisan importálja.

Hogy pontosan milyen érdekek fűződnek a macedón lisztimport korlátozásához, nem tudjuk. Minden bizonnyal arról van szó, hogy az ottani hatóság e lépésével előnyösebb helyzetbe kívánja hozni az ottani malmokat, hogy a forgalmazók több lisztet vásároljanak tőlük. Ismereteink szerint a szerbiai malomipari cégek valóban jelentős mennyiségű lisztet szállítanak Macedóniába. Három évvel ezelőtt volt már hasonló, de még szigorúbb korlátozás, amikor is három teljes hónapra leállították a szerbiai liszt importját. A szerb kormány közbelépésére, ellenintézkedéseire volt szükség, hogy a szerbiai malmok folytathassák a lisztkivitelt Macedóniába, ahonnan jelentős mennyiségű bort, zöldséget stb. hozunk be. A jelenlegi korlátozás nem érinti érzékenyebben a Žitoprometet, ugyanis növelni tudtuk a tésztafélék kivitelét és a liszt hazai eladását.

Ami a búza árát illeti, az aratástól eltelt időszakban nem emelkedett jelentősebb mértékben, és a gabonatőzsdei előrejelzések alapján sem várható nagyobb drágulás. A búza árára az esők miatt várhatóan a csökkenő vetésterület lehet befolyással, bár még nem késő elvetni a jövő évi kenyérnekvalót – mondta Predrag Đurović.