2024. április 18., csütörtök

Alsó légúti fertőzés, hörgőgyulladás

A hörgőgyulladás vagy a hörgőhurut az alsó légutak betegsége, mely a felső légutakon keresztül alakul ki. Azaz az egyszerű nátha lejjebb terjedhet, és egy kiadós hörgőgyulladás jelentkezhet.

Begyullad a légcső nyálkahártyája (tracheitis) és a hörgők nyálkahártyája (bronchitis) is. Ha a légcső bejárata, azaz a gége érintett, a gyerek bereked. A mélyebb szakaszok gyulladása köhögéshez vezet. Ezeknél a fertőzéseknél a kiskorúnak általában egy–három napig többé-kevésbé magas láza van, és levert. Néha a vírusos betegségekre jellemző lázgörbét is megfigyelhetjük nála: rövid, kétnapos, általában észrevétlenül lezajló hőemelkedést, melyet – egynapos szünet után – kb. háromnapos magasabb láz követ. Ha a gyerek általános állapota jó, akkor három napig kezelhetjük  magunk is. Három napnál tovább tartó, 38,5°C-t meghaladó láznál a biztonság kedvéért mutassuk meg az orvosnak!

Általában először száraz, heves a köhögés, ami az alvást is megnehezíti. Ám egy-két nap múlva világos, átlátszó, szintelen váladék kezd ürülni. Később ez nyákossá, sűrűbbé válik, olykor előfordulhat, hogy sárgás-zöldes színű lesz. Ezután vagy kiszárad és megnyugszik a folyamat, vagy gennyessé válik, tehát felülfertőződik baktériumokkal. Ilyenkor a láz tovább tart, és a gyermek általános állapota is rosszabb.   A csecsemő és a kisgyermek nem jól köhögi fel a gyulladt hörgő váladékát, ha megteszi, nyomban le is nyeli. Ha nagy mennyiségű a lenyelt nyálka, hányást okozhat. Minél kisebb a gyermek, annál könnyebben terjed rá a hörgő gyulladása a tüdőszövetre (tüdőgyulladás). Az orvos által rendelt gyógyszerek és gyógymódok mellett számos hagyományos kezelési mód áll rendelkezésünkre, pl. meleg fürdő, a mellkas bedörzsölése, inhalálás, a szoba levegőjének párásítása. Ezek az általános módszerek különbözőképpen hatnak: oldják a nyálkát, csökkentik a lázat, csillapítják a köhögési ingert. Gondoskodjunk a gyerek számára kellő nyugalomról! Ne tegyük ki izgalmaknak, terheléseknek, melyek erősen igénybe veszik szervezetét! A táplákozásban csökkentsük a cukor, a tej és a gyümölcslevek arányát, ha lehet, ideiglenesen hagyjuk el őket! A zsír és a fehérjék arányát átmenetileg csökkentsük a könnyen emészthető szénhidrátok javára! Kellő mennyiségű (napi 1,5-2 liter) folyadékot adjunk a betegnek, pl. kellemesen fűszeres, meleg levesek formájában! Meleg teák egyenként vagy keverve, némi mézzel ízesítve termoszból a nap során folyamatosan adagolva adhatók. Ez fontos a nyák oldásában és az anyagcsere, ill. emésztés kellő serkentésében. Nemcsak a folyadék mennyisége érdekes, de összetétele is. Láz során a gyermek izzad, tehát a sókra is fokozottan szüksége van. Öltözékük legyen réteges és kellemesen meleg tetőtől talpig! Láz esetén természetesen könnyebben öltöztessük őket! Gondoskodjunk kellemes levegőről a lakásban! Friss, ne túl száraz legyen (kb. 50%-os nedvességtartalmú és 20 fok körüli)! A szorító köhögésnél akár hidegebb is megfelel, de ekkor különösen ügyeljünk a ruházatra!

Ha a lakás levegője „beteg”, akkor az ránk is megbetegítőleg hat. Ez annyit jelent, hogy egy „beteg házban” (rossz levegő, allergének, penész, por) a benne élő ember óhatatlanul ágynak esik. Ha tehát egy gyerek nagyon sokáig vagy bizonyos időszakokban köhög, erre is érdemes gondolni.

 A nyáktermelődésről és a vele járó köhögésről azt érdemes tudni, hogy egyiket sem kell csillapítani, főleg elnyomni nem szabad. A nyáktermelést, -oldást és az -ürítést külön-külön figyelembe véve kell kezelni. A borostyán levelének kivonata pl. nyákoldó, és enyhe jódtartalmánál fogva fertőtlenítő hatású is. Elég, ha a kezdetben még száraz köhögésnél 1–3 napig adjuk napi több alkalommal. Ha a nyák már oldott, tehát a gyerek lazán köhög, nem kell több nyákoldót innia.

Egy heveny légcsőhurut után sokszor két-három hétig is eltarthat, mire a hörgők nyálkahártyája megnyugszik, teljesen regenerálódik. Ám az óvodás vagy nagycsaládos kisgyerek ősszel és télen általában ennél hamarabb betegszik meg újra. Ezáltal úgy tűnik, mintha állandóan gyengélkedne. Szövődményekkel valójában ritkán kell számolni. Az óvatosság igen, de a félelem nem jó tanácsadó ilyen helyzetben. A két-három hétnél tovább tartó köhögést mutassuk meg az orvosnak, ha bizonytalanok vagyunk! Jó, ha a szülők tudják, hogy a legtöbb hurutos fertőzés kellően gondos ápolással magától, szövődménymentesen gyógyul. Az ilyenkor szokványosan alkalmazott gyógyszerek, melyek a tüneteket elnyomják (lázcsillapítók, köhögéscsillapítók, heteken át adott köptetők és a „biztonság kedvéért” adott antibiotikumok) külön megterhelést jelentenek a szervezet számára.