2024. április 20., szombat

Egyre több építővállalat került a fehér listára

Az illetékes minisztérium szerint jótékony hatást gyakorolt az ágazatban dolgozó vállalatok kategorizálása

Amióta az építésügyi tárca két külön, fehér- és feketelistán tartja számon az országban ténykedő építőipari cégeket, láthatóan nőtt a fehérlistán szereplő, vagyis a szabályszerűen dolgozó vállalatok száma – olvasható az illetékes tárca tegnap kiadott közleményében.

Pontosabban, 2014 decembere végétől, a lajstromok bevezetése óta az idén július 30-áig ezerrel nőtt a határozatlan időre alkalmazott dolgozók száma (21.193-ről 22.104-re), továbbá 61 cég került át a feketelistáról a fehérlistára (jelenleg összesen 388 vállalat található rajta), a fekete lajstromon szereplő kompániák száma pedig 197-re csökkent.

A közleményből az is kiderült, hogy a kategorizálás bevezetése óta csökkent a munkahelyi balesetek száma is az építkezőhelyeken, valamint a feketén dolgozók száma is megfeleződött – legalábbis ez derült ki a terepet járó ellenőrök szúrópróbaszerű ellenőrzéseiből.

Mint ismeretes, az építésügyben dolgozó cégek lajstromozásának több indíttatása is volt. Az egyik, hogy az állam az építésügy serkentésével növelje a bruttó hazai összterméket (GDP-t), továbbá, hogy ilyen módon csökkentse a feketén dolgozó építőmunkások számát, és hogy a kategorizálással hozzásegítsen az érvényben levő jogi keretbe foglalt előírások betartásához.

Az állam ezekkel a felmérésekkel próbál áttekinthetőbb képet kialakítani a hazai építésügy helyzetéről, mivel így könnyebb korrigálni a rendellenességeket, ezenkívül a felmerülő problémákat is könnyebben megoldhatja.
Azt, hogy melyik cég melyik listára kerül elsősorban az határozza meg, hogy a vállalatok milyen mértékben teljesítik kötelezettségeiket az állam, illetve alkalmazottaik iránt. Döntő szerepet kap az építésügyi törvény előírásainak betartása, valamint az állandó munkások aránya is.