2024. április 19., péntek
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

Ha a gyerek nem szeret tanulni...

...annak számos oka lehet. Az okok lehetnek tanulási nehézségek, illetve folyamatosan megélt kudarcok, sőt szó lehet túlzott teljesítményorientáltságról is. Ez az állapot pedig kétségtelenül kihat a gyerek, illetve az egész család életére.

Amikor a gyerek mindent elkövet, hogy megússza a tanulást, a szülő és gyermek között egyre feszültebbé válik a kapcsolat. A szülő aggódik, hogy gyermeke nem fog tudni továbbtanulni, felmerül benne a szorongató kérdés mi lesz így a gyerekéből. A gyermek pedig úgy érzi, rá nem is kíváncsi a szülő, csak az iskola érdekli, nem fogadja el, hogy ő nem szeret tanulni. Így a gyerek és szülő egyre többet veszekszik, és lassan távolodni kezdenek egymástól. Ilyenkor lényeges szempont, hogy egy átmeneti problémáról vagy állandósult állapotról van szó. Lehet, hogy egy közelgő esemény, egy születésnap vagy maga a szünidő izgatja a gyereket, és ezért nincs kedve a könyvet bújni. Egyszerűen csak szívesebben kint lenne a szabadban, vagy a barátaival töltené az időt a matekpéldák gyakorlása helyett. A komolyabb kérdések – amelyekkel mindenképpen foglalkoznia kell a szülőnek – akkor merülnek fel, amikor a gyereket egyáltalán nem érdekli az iskola, ha kényszerként éli meg a tanulást, ha semmi örömöt nem talál benne.

Lehet furcsán hangzik, de tanulni is meg kell tanulni. A számomra megfelelő tanulási módszereket akkor sikerült elsajátítanom, amikor rájöttem arra, hogy az elmúlt évek tanulási technikái az egyetemen már nem bizonyultak eredményesnek. Ki kell tapasztalnunk azokat a módszereket, amelyeknek köszönhetően a tananyag jobban és könnyebben rögződik. Embere válogatja, hogy kinek melyik technika felel meg jobban. Van, aki vizuális alkat, ennek megfelelően akkor tud egy anyagot könnyebben elsajátítani, ha látja. Hozzám hasonlóan van, akinek egy anyagot többször át kell olvasnia, és akad olyan is, akinek nem elég csak elolvasni, de alá kell húznia a lényeget, vagy le is kell írnia ahhoz, hogy meg tudja jegyezni. Sokaknak a képek, a színes ábrák segítenek. Ezzel szemben van, akiben akkor maradnak meg jobban az információk, ha hallja azokat. Az ilyen típusú személyek a hangos felolvasás segítségével képesek a leghatékonyabban tanulni. A kiválasztott leghatásosabb módszer függ magától a tananyagtól is. A módszerek természetesen kombinálhatóak, hangsúlyt fektetve a legelőnyösebbre. A tanulási technika mellett a legfontosabb, hogy a gyerek megtanulja szelektálni, mi a lényeges és mi a kevésbé az. Fontos eldönteni, hogy egy szövegben melyek a kulcsszavak, illetve a kulcsmondatok. Ehhez lehet használni mindenféle, számomra mai napig is oly kedves, színesebbnél színesebb szövegkiemelőket. Továbbá, a tanulás folyamatában egy-egy rész után fontos összefoglalni a lényeget. Ha még csak olvasási szakaszról van szó, érdemes megkérni a gyereket, hogy mondja vissza a szöveg mondanivalóját, ugyanis nagyon sok gyerek folyékonyan tud olvasni, viszont nem érti az olvasottak tartalmát. Sok gyerek végighadarja az anyagot, hogy mehessen játszani, viszont az agya nem az olvasott szöveg tartalmára koncentrál.

A tanulási technikák mellett nagyon fontos a tanuláshoz szükséges környezet megteremtése. A tanuláshoz idő kell, hiszen úgy nem lehet tanulni, ha közben ezernyi más dologgal is foglalkozunk. A figyelem elterelődése kizökkenti a gyermeket a tanulásból. Ahhoz, hogy elmélyedjen, el kell szakadnia az őt körülvevő körülményektől. Nyilvánvalóan ebben neki is nagy szerepe van, de a családnak is oda kell figyelni apróságnak tűnő dolgokra. Abban a szobában, ahol a gyerek tanul, ott ne beszélgessenek, ne nézzenek tévét. Ha valamilyen kötelességet kell elvégeznie a gyereknek, legyen az a szemét lehordása, bevásárlás, akkor ezt célszerű előre megbeszélni vele, hogy ő tudja beosztani az idejét, és ne a szülő szakítsa félbe. A külső zavaró tényezők mellett ugyanolyan fontos, hogy a belső zavaró gondolatokat is kizárja a gyermek. A kudarctól való félelem egy nagyon erős, intenzív érzés, ami elveszi a figyelmet a tananyagról, és a gondolatokat az esetleges sikertelenség felé tereli. A kudarctól való félelem legyőzésében segít, ha a gyerek elhiszi magáról, hogy adottságai és lehetőségei által képes megbirkózni a kihívással. Az önbizalmát elsősorban bátorítással és buzdítással tudja a szülő támogatni, de fontos az is, hogy a sikerekért ne a szerencsét és a környezeti feltételeket dicsérjük meg, hanem a gyermek teljesítményét, erőfeszítését.

Nagyon fontos, hogy a célok a gyermek számára is világosak legyenek. Mindig pontosan tudnia kell a gyereknek, hogy mit szeretne elérni, hova szeretne eljutni. Örüljünk minden apró eredménynek, és bátorítsuk, ösztönözzük a gyereket további célok elérésére. Fontos, hogy legyen sikerélménye. Díjazzuk az erőfeszítéseit és a részeredményeket is. Ha eléri a kitűzött célt, jutalmazzuk meg a korának megfelelő aprósággal. Ajándéktárgyakkal való motiválás gyors és látványos megoldásnak tűnik, de az így szerzett lelkesedés általában hamar elmúlik, hiszen egy külső jutalomról van szó, a hosszú távú motivációt viszont a belső megerősítések tudják fenntartani. Ilyen belső jutalmak például a tanulás után átélt sikerélmény, öröm vagy a dicséret. Az építő visszajelzés szükséges ahhoz, hogy a gyerek megfelelően tudja értékelni a munkáját, ha szükséges korrigálja, ha jó módszerrel tanult, akkor megjegyezze azt. A leghatásosabb, ha a kisebb lépések után is kap visszajelzést a gyerek, ezáltal elkerülheti, hogy esetleg túl sok energiát és időt veszítsen el, ami a későbbiekben elveheti a kedvét. A visszajelzést adhatja a környezete, de akár önmaga is, például ha képes önállóan felmondani egy leckét, vagy ha a lecke utáni kérdéseket megválaszolja.

Végezetül, ne kényszerítsük a gyereket erőszakkal az íróasztal mellé. Lehet, hogy ideiglenesen elérjük, hogy a gyerek a tanulással foglalkozzon, de így biztos egyre kevésbé érez majd kedvet a tanuláshoz. Kiabálás, fenyegetés helyett próbáljuk meg tudatosítani benne, miért fontos a tanulás, milyen következményekkel jár, ha nem készül az órákra, ha rossz a tanulmányi eredménye, és ebből kifolyólag nem ott tanulhat majd tovább, ahol szeretne. Igyekezzünk elérni, hogy ne félelemből, hanem érdeklődve vegye kezébe a könyvet és önmagát motiválja, hiszen a tanulás képessége mindenkiben ott rejlik, csupán megfelelő magyarázat, akarat, kitartás és szorgalom kell hozzá.