2024. április 25., csütörtök

Iskolanap a zombori gimnáziumban

A tegnapi rendezvényt számos közéleti szereplővel egyetemben részvételével megtisztelte Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár. Az ünnepség kapcsán a következőket nyilatkozta:

– A zombori gimnázium nagy hagyományokra tekint vissza, erről az is tanúskodik, hogy sok tudós, akadémikus, egyéb értékes ember került ki ebből a tanintézményből. Az elmúlt 143 évben és ma is kiváló tanárok dolgoznak ebben a tanintézményben, jó oktatás-nevelés folyik itt, amit továbbra is őrizni kell. Ezek az ünnepek, az iskolanap is azért vannak, hogy visszatekintsünk és rámutassunk a jelen való értékekre, és arra biztassuk az iskola vezetőségét, hogy ez továbbra is így legyen. Több nemzedék tehetséges diák került ki innen, és ennek továbbra is így kell lennie.

Nem kerek évfordulót ünnepelt az iskola, mégis nagyszabású és látványos műsort rendezett, ennek miértjéről kérdeztük Fekete Ladislav iskolaigazgatót.

– Történelmi tényként kezeljük, hogy a gimnázium 1872. október 14-én került megalapításra, noha a tanítás csak novemberben kezdődött, ezért ünnepelünk éppen ma, és az intézmény múltja és jelene révén rá is szolgált a méltó megemlékezésre. Természetesen nemcsak a múlttal foglalkozunk, hanem szembenézünk az új kihívásokkal, amelyek diákjaink eredményes fölkészülését szolgálják további tanulmányaik tekintetében – mondta az igazgató.

Az ünnepség kétnyelvű programja keretében elismerésben részesítették Rajko Igić és Ivan Gutman akadémikusokat, a gimnázium egykori diákjait, és megnyitották Maja Šarac zombori festőnő kiállítását.

A jelenleg is magyarul és szerbül oktató intézményben az 1872/73-as tanévben kezdődött meg a tanítás, akkor Állami Gimnázium volt az elnevezése, ami a világháborúk után megváltozott. A Veljko Petrović nevet 1967-ben vette föl. Fennállásának 100 éves jubileumát 1972. október 14-én és 15-én ünnepelte, ekkor újították föl az épületet, és erre az alkalomra jelent meg négy szerző tollából a gimnázium monográfiája. A gimnázium egykori tanulóinak visszaemlékezéseit 2010-ben gyűjtötték kötetbe, amiből a tegnapi iskolanapon minden látogatót megajándékoztak egy példánnyal. Az 1974-es középiskolai reformot követően, 106 év után, amikor az utolsó gimnazisták is kikerültek az iskolapadokból, az intézmény megszűnt gimnáziumként működni, addig a rendelkezésre álló adatok szerint több mint öt és fél ezren érettségiztek benne. Újra csak az 1990/91-es tanévtől tért vissza az épületbe a gimnáziumi oktatás. A hírneves intézménynek számos jeles professzora volt az idők során, kezük alól pedig közismert tudósok, akadémikusok, nemzetközileg elismert művészek is kikerültek.

Sajnos manapság egyre kevesebb a magyar diák az intézményben, viszont a gimnázium a tanulók által elért eredmények alapján őrzi a presztízsét.