2024. április 24., szerda

A gyógyszerek gyógyítanak, az élelmiszerek nem

A készülő élelmiszer-ipari szabályzat korlátozni fogja, hogy mit írhatnak a gyártók a terméknyilatkozatba

Tilos lesz egészségügyi reklámszöveget írni a terméknyilatkozatba, amint elkészül az élelmiszerek csomagolására írható egészségügyi és tápérték-nyilatkozatokról szóló szabályzat. Az új előírások nem fogják engedélyezni, hogy a gyártók megalapozatlanul „egészséges”-ként reklámozzák portékáikat, ezzel pedig a szerbiai fogyasztók is ugyanolyan védelmet fognak élvezni ebből a szempontból, mint az EU-s polgárok – írják a fogyasztóvédelmi portálok.

Ez a szabályozás szavatolni fogja, hogy a termékleírás szövege megfeleljen a valóságnak, könnyen érthető legyen, és pontos.

Ezek mellett tilos lesz a tápérték-nyilatkozatban azt állítani, hogy a termék gyógyhatású, így a termékcsomagolásokon az itteni piacon megszokott „gyógyhatású”, „egészséges” és „egészség” feliratok is el fognak tűnni.

– A szabályozás nagymértékben korlátozni fogja azt, hogy mi kaphat helyet a terméknyilatkozatban az élelmiszerek esetében, valamint fel fogja számolni az állítólagos gyógyhatásokról alkotott hamis képet. Ezek a készítmények nem gyógyszerek, azok paramétereit ugyanis a rájuk vonatkozó törvényben fogalmazták meg, az élelmiszerek pedig értelemszerűen az élelmiszerekről szóló törvény hatáskörébe tartoznak, amely kimondja, hogy az élelmiszeripari termékek esetében tilos az esetleges gyógyhatások terméknyilatkozatba foglalása. A táplálékkiegészítők és az élelmiszerek a szervezet normális működéséhez járulnak hozzá, és a gyógyszerek azok, amelyek gyógyítanak – nyilatkozta a szabálykönyvvel kapcsolatban dr. Danica Zarić, az IHIS Nutricionizam nevű élelmezési szakintézmény igazgatója.

Szavai szerint a szabálykönyv elsődleges célja, hogy a vásárlók valódi információk alapján vásárolják meg az élelmiszereket. Tilosak lesznek az olyan megjelölések, hogy „nem tartalmaz cukrot”, Omega 3 zsírsavakban gazdag”, „magas C-vitamin-tartalom” és hasonlók. Olyan feliratok viszont helyet kaphatnak mint „a kalcium segíti a véralvadást”, „az A-vitamin segít a látás megőrzésében”, „a D-vitamin fontos a csontok megőrzésében”.

A szóban forgó szabályzat egyébként egyike azoknak az élelmiszeriparra vonatkozó szabályozásoknak, amelyek részét képezik az eurointegrációs folyamatnak.

Az EU-s előírások teljes mértékű hatályba léptetése több változást is hoz a közeljövőben, ezért az illetékes szervek (érintett minisztériumok, intézetek) szakértői előadásokat is fognak tartani arról, hogy milyen változások várhatók a szerbiai gyógyszer- és élelmiszeripar szabályozásában.