2024. április 18., csütörtök

A smederevói acélművek mindkét kohója üzemel

A vállalat közleményben cáfolta a működés felfüggesztéséről szóló híreszteléseket

A smederevói acélművek 2-es kohója nem hagyja abba a munkát, az üzemben viszont a szokásos karbantartási munkálatok keretében kisebb javításokba kezdenek – olvasható a vállalat tegnapi köleményében. Ezek a kisebb javítások, akárcsak más vállalatokban, az acélműveknél is a télen aktuális feladatokat jelentik. A smederevói vállalat közleménye szerint a munkálatok a hat hónappal ezelőtt elfogadott 2015–2016-os munkaügyi terv része.
Egyes médiumok a napokban szárnyra keltették, hogy a 2-es számú kohó eddig is kisebb megszakításokkal üzemelt, és felfüggesztik a működését.

A smederevói acélművekben október 9-én ismét üzembe helyezték a 2011-ben bezárt 1-es számú kohót. Akkor Aleksandar Vučić miniszterelnök a helyszínen kijelentette, hogy a gyár termelése évente 400 millió dollárral járul hozzá a GDP növekedéséhez, egész pontosan, annak az egy százalékát teszi ki. Az átadási ünnepségen bejelentették, hogy az 1-es kohót tekjesen stabilizálják, és 10-15 napon belül eléri a maximális kapacitását, a havi 75 ezer tonnát. A smederevói acélművek éves termelését 2,2 millió tonára becsülik.
A kragujevaci Fiat Chrysler után a smederevói acélművek 2015 első négy hónapjában a második legnagyobb szerbiai exportőr volt. Az acélműveket 2003-ban 23 millió dollárért eladták az amerikai U.S. Steel vállalatnak, és 2012 elejéig sikeresen működött, de 2012 januárjában az acél árának csökkenése miatt az amerikaiak kivonultak a vállalatból. Azt követően a szerb kormány egy dolláért megvásárolta az acélműveket. A két sikertelen veresenypályázat után a szerb kormány az idén márciusban a vállalat igazgatásának a jogát átengedte a holland HPK Engineeringnek.