2024. április 18., csütörtök

A Gazprom hétfőn megkezdte a földgázszállítást Ukrajnának

Az orosz óriáscég továbbra is biztosítja a földgázt Szerbia számára

A Gazprom hétfőn megkapta a gázszállításokért előre fizetendő 500 millió dollár első 234 millió dolláros részletét – közölte tegnap Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

Az ukrán Naftogaz már 234 millió dollárnyi előtörlesztési összeget utalt a Gazprom számára, így a mai nap folyamán 9 órától már megkezdődik a gázszállítás Ukrajnába – erősítette meg hétfőn a Korrespondent.net.

Az Európai Unió közreműködésével az elmúlt hónapban kötött megállapodás értelmében Ukrajna naponta 114 millió köbméternyi földgázt igényel a Gazpromtól, és ez évente 52 milliárd köbméternyi mennyiséget jelentene. Október folyamán a vállalat 2 milliárd köbméternyi földgázt szállít majd Ukrajnába.

Mint ismeretes a Gazprom az idén tavasszal állította le a földgázszállítást Ukrajnának. A mostani megállapodás hat hónapon keresztül, 2016 márciusáig biztosítja Ukrajna ellátását orosz földgázzal.

Az Európai Bizottság 500 millió dolláros támogatást ígért Ukrajnának a gázszállítás finanszírozására. Oroszország ezer köbméterenként 251 dollárról 227,36 dollárra csökkentette az Ukrajnának adott gáz árát, hasonlóan ahhoz az összeghez, amennyiért a környező országoknak szállít.

Eközben, egy hónapos szünet után ismét megindult a földgázszállítás Magyarországról Ukrajnába. A gázt október 3-án kezdték újra szállítani, és naponta félmillió köbméter földgáz érkezik Ukrajnába napi 16 millió köbméter maximum gázszállítási kapacitás mellett. Korábban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna számára 300 millió dollárnyi hitelt nyújtott, melyet földgáz vásárlására fordíthat. Riccardo Puliti, az EBRD menedzsere szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank azért nyújt hitelt Ukrajnának, hogy hozzájárulhasson az ország energiabiztonságának megerősítéséhez, valamint a Naftogaz pénzügyi stabilitásának fejlesztéséhez.

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója múlt héten az 5. Nemzetközi Szentpétervári Gáz Fórumon megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatójával az orosz földgáz szállításáról. Ezt követően a Srbijagas bejelentette, hogy a Gazprom továbbra is biztosítja a földgázt Szerbia számára. A szentpétervári megbeszélésen a felek megállapították, hogy az Udvarnokon található gáztározó teljesen fel van töltve, és készen áll a fűtési szezonra. A bánáti gáztározó a Gazprom és a Srbijagas közös tulajdona.