2024. április 16., kedd
JEGYZETEK A KAROSSZÉKBŐL

A Volkswagen-botrány egyenlő a FIFA-éval?!

Vagy mégsem?! Jobb volna, ha inkább szembeállítanám a kettőt, s döntsön mindenki kedve szerint. De először egyezzünk meg a játékszabályokban: a FIFA a labdarúgásban az, mint mondjuk az ENSZ, a Volkswagen pedig egyike a legnagyobb járgánygyártóknak! Persze hogy nem lehet őket csak úgy egyszerűen szembeállítani, mert nem sportszerű a „világbajnokot” nemzeti ligással megmérettetésre kényszeríteni. De a mai világban minden lehetséges. Különösen, amikor pénzről van szó. Óriási összegekről!

Valószínűnek tartom, hogy a Szó olvasói tisztában vannak mindkettővel, hisz két olyan dologról van szó, amely – különösen a férfiaknak – nem kevesebb, mint a „mindennapi kenyerünk”: az autó és a foci!

Pontosabban miről is van szó? A környezetvédelmi teszteket meghamisító szoftver lelepleződött a világ előtt, s ez előreláthatóan nagyon sokba kerül majd a német autóóriásnak. Állítólag 6,5 milliárd eurót különítettek el az okozottak jóvátételére. Martin Winterkorn lemondott: „Megdöbbentőnek tartom, hogy ilyen méretű kötelességmulasztás előforduljon a cégen belül. Mint vezérigazgató vállalom a felelősséget… Kezdeményeztem a felügyelőbizottságnál a felmentésemet. A vállalat érdekében teszem ezt, ugyanakkor úgy érzem, én személyesen nem követtem el hibát.”

Felteszem, nagyon sokan vagyunk, akik mindenkitől elvártuk volna a fentieket, csak éppen nem a németektől! Kérdés persze, hogy ki indítványozta a „zseniális eladási ajándékot”, s volt-e valakinek ebből haszna.

Bizony, a vb-t és más nagyversenyeket azoknak ítélték oda…

…akik letették az „elvárt” összeget! Igen, a FIFA-nál mindenből volt valakinek, valakiknek haszna! Remélem, nem kell végigvezetnem olvasóimat az elmúlt két évtizeden, hisz annyiszor írt a sajtó arról, hogy a FIFA meglehetősen „rendhagyóan” vezeti a világ egyik legnagyobb vállalatát. A FIFA-székre törekvők és mások is azt suttogták, hogy nagy pénzek cserélnek gazdát egyes vb-k szervezési jogának megkaparintásakor! Gondolom, hogy a fentiekről sokkal többet tudnak a sportszeretők, mint a Volkswagen hasra eséséről. De úgy látszik – addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik – az egész világ élvezkedhet, hogy végre elkapták! Mondanom kell a nevét is? Hát legyen: Blatter!

Meglehetősen régen megírtam már a vele való találkozásomat, az Ausztrál Labdarúgó-szövetség „befektetését”, hogy végre „hazát” találjon a FIFA-ban. Ne kelljen az óceániai bajnokságot elnyerni, majd Izraellel játszani, s a végén még Skóciával is összeakaszkodni a vb-n való szereplésért. A lánya a mi szövetségünkben kapott állást, Ausztrália meg egy kis várakozással Ázsiába került, és attól kezdve minden vb-n ott volt. Persze ez nagyon régen volt, azóta mindennek megváltozott az ára! Milliókról regélnek a lapok. S amióta az USA-ban is elkezdték komolyabban kergetni a labdát lábbal, az ottani hekusok kikezdték a FIFA-t, jobban mondva már az örökkévalóságnak tűnő uralmát ennek az úrnak.

Talán ideje is volt! Csak azt rühellem, hogy a jenkik viszik a szót, akiknek fogalmuk sincs, mi is a soccer, ahogy ők meg az ausztrálok is becézik a mi játékunkat. Persze tudni kell, hogy az USA-ban van három Magyarországra és Szerbiára való dél-amerikai, akik végre meghonosították a világ legnépszerűbb labdajátékát.

Adalék a fentiekhez: Jack Worner egykori FIFA-alelnök két vb-n a tévéérdekekkel „foglakozott”, és állítólag be is van bizonyítva, hogy 136 millió eurót tett zsebre! Uraim, ennyi pénzt csak úgy „elhallgatni”, nem látni egy világszövetségben, ugye, egy kicsit furcsa! Aztán kibújt még egy szög a zsákból: Platini 2 millió eurót kapott az 1999–2002-ben elvégzett munkájáért. Félmillió évente nem is olyan rossz, ugye? Mi lesz az évi fizetése, ha elnök lesz?

Igen, voltunk Felcsúton

Nagy meccs volt az a Puskásnak, mert a Fradi 100%-os teljesítménnyel jött a Pancho Arénába. Gyönyörű idő és talán még szebb pálya várta a játékosokat és a közönséget. Nagyon kellemetlenül lepett meg az, hogy nem volt több mint kétszáz Fradi-szurkoló! Távirati stílusban mondom a látottakat: a Puskás Akadémia lényegesen jobban játszik, mint tavaly. A horvát edzőgárda pecsétje a laikus számára is látható. Jarni vezetőedző, Glavaš pályaedző, Tomić kapusedző és Božinović erőnléti edző, úgy látszik, tudja, mit csinál. Persze még mindig tolmáccsal dolgoznak, ami nekem furcsa, mert soha nem volt tolmácsom Ausztráliában. Bemagoltam, amit mondanom kellett! Punktum.

A Fradi eddig a meccsig minden pontot megnyert, tehát szerintem szép siker volt a döntetlen. A Puskásnak sokkal több helyzete volt, de nem voltak elég ügyesek ahhoz, hogy a helyzeteket be is fejezzék. A Fradi játéka nem vágott mellbe, többet vártam attól a csapattól, amely az addigi kilenc fordulóban 100%-os eredményt ért el. Itt jegyezném meg az itteni egyik sportlap által átvett „érdekességet”, kik a veretlenek Európában. S mit láttak szemeim: a 12 klub között nincs a Fradi, holott a 10-9-1-0-28 pontos mérlegnek szavatolnia kellene neki a harmadik helyet!

Kirándulásunk célját is elértük, megszületett az első lépés a Puskás Akadémia és Zsemberi János topolyai klubja között. Bemutattam Orbán elnök úrnak, Takács Mihály főigazgatónak, Mészáros Lőrinc kuratóriumi elnöknek, akivel mindjárt „vadászni” is kezdtek. Mindent tudnak a közeli vadászterületről, s majd nemsokára együtt vadásznak.

Szóval zajlott az élet. Most várom a fejleményeket.