2024. március 29., péntek

Kutyaszépségversenyt tartottak Zentán

A rendezvényen a keverék és a törzskönyv nélküli kutyáké volt a főszerep

Kiváló hangulatban tartották meg vasárnap a zentai vásártéren a II. Lajka Kutyaszépségversenyt, amelyre a kutyatulajdonosok oltási könyvvel és chippel rendelkező keverék, illetve törzskönyv nélküli fajtiszta kedvenceikkel nevezhettek be. A szervezők ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy az említett kutyák ugyanolyan értékesek, mint a fajtiszta és a törzskönyvezett társaik.

A rendezvényen a keverék és a törzskönyv nélküli kutyáké volt a főszerep (Fotó: Nagy Abonyi Dávid)

A rendezvényen a keverék és a törzskönyv nélküli kutyáké volt a főszerep (Fotó: Nagy Abonyi Dávid)

– A rendezvényt azzal a céllal hívtuk életre, hogy segítségével minél szélesebb körben bebizonyítsuk, nemcsak a fajtiszta és a törzskönyvezett kutyák a kutyák, hanem a többi is ugyanolyan értékes. A rendezvény keretében ennek jegyében többféle programot is szerveztünk. A központi programpont a kutyaszépségverseny volt, amelynek során a kölyökkutyák, a kicsi, a közepes és a nagytestű kutyák kategóriájában is megválasztottuk a legszebb házi kedvenceket. Ezenkívül legeket is választottunk, például a leghűségesebb, a legengedetlenebb, a legborzasabb vagy a legklepafülűbb kutya, illetve a legaranyosabb vagy a legjobban hasonlító gyermek és kutyája páros kategóriákban is – mondta el Pető Beáta, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete alelnöke. A szépségverseny mellett kutyás Ki mit tud?, gazdi és kedvence szendvicsevő verseny, hűségpróba, IQ-teszt és játékos foglalkozások egész sora is várta az állatbarátokat a rendezvényen.

A benevezett kutyák közül jó néhány éppen az egyesület munkájának köszönhetően talált gazdára, ugyanis a felelős állattartásra való nevelés mellett a kezdetektől fogva fontos célkitűzésüknek tartják a gazdátlan állatok védelmét és örökbe adását is.

– A Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének legfőbb célja az, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a felelős állattartás fontosságára, illetve az, hogy minél szélesebb körben megpróbáljuk népszerűsíteni az állatok chipezését és ivartalanítását. Sajnálatos módon azonban ezekre a tevékenységekre nem jut annyi időnk, amennyit szeretnénk, hiszen Zentán és környékén rengeteg kóbor kutya van, és mivel sokan úgy gondolják, hogy a kóbor kutyák befogása a mi feladatunk, elvárják tőlünk, hogy a lakossági bejelentésekre azonnal reagáljunk. Ennek lehetőségeinkhez mérten igyekszünk is eleget tenni, de természetesen nem ez az elődleges feladata a szervezetünknek – fogalmazott az egyesület alelnöke. Hozzátette, hogy a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete a jövőben is elsősorban a felelős állattartásért, a bántalmazott állatok védelméért és a környezettudatos szemléletmód népszerűsítéséért száll síkra, ugyanakkor ezentúl is fontos feladatának tekinti a gazdátlan állatok örökbefogadásának serkentését is.