2024. április 16., kedd

Firigyháza ünnepelt

A felújított kegytárgyakból kiállítás nyílt a Ricze-házban

Szent Mihály arkangyal és Firigyháza búcsújának ünnepe alkalmából idén negyedszer szervezték meg a firigyháziak találkozóját. A falu első írásos feljegyzése 1256-ból származik. A Törökkanizsáért Egyesület által vasárnap a Ricze-háznál megtartott rendezvényre hazalátogattak a faluból elszármazottak is, hogy a maroknyi helyi magyarsággal együtt ünnepeljék meg településük búcsúját. Ebből az alkalomból Savelin Zotlán, Martonos plébánosa és Sóti János, a törökkanizsai Szent György-templom plébánosa celebráltak misét, majd a művelődési műsorban fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa és Tiszácska leánykara, a magyarkanizsai Angelus egyházi kórus, Virág György színművész, Vass Rebeka szavaló és Mihók Attila citerás, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagja.

Az egybegyűlteket Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, ünnepi beszédében hangsúlyozta:

– Az embernek egyetlen szülőföldje van, Firigyháza szülöttei számára e kis falu mindörökre a szülőföldet jelenti, bárhová is vetődjenek a világban. Sok éven át Fekete Károly és Ágoston Ferenc szervezte a búcsút, amiért köszönettel tartozunk nekik. A firigyháziak első találkozóját 2011-ben, a falu említésének, fennállásának 755. évfordulóján szerveztük meg. Számos dokumentumot sikerült összegyűjteni a faluról, és egy filmet is készítettünk, amit a második találkozón vetítettünk le.

A tavalyi találkozót már a Ricze-ház udvarán tartottuk, időközben az épületet és az egykori kápolnából származó kegytárgyakat az MNT támogatásával sikerült felújítani, és megtekinthetik a polgárok. A restaurátorok keze alatt megújultak a szobrok, a feszület, a gyertyatartók, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló kép, az egyházi lobogó, valamint a harmónium, amely ötven év után Rafael testvér szólaltatott meg az ünnepünkön. Firigyházán sajnos már nincs kápolna, ezért a felújított kegytárgyakat a Ricze-házban állítottuk ki, amely faluházként, tájházként működik és látogatható lesz – mondta többek között Újhelyi Nándor.

A firigyháziak találkozóján részt vett Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is. A rendezvényt támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, illetve a Szekeres László Alapítvány, a tartományi nemi egyenjogúsági és foglalkoztatási titkárság, valamint Törökkanizsa község önkormányzata.