2024. április 24., szerda

Mi a (kvantum)valóság?

Életmód egy órában a Zentai Alkotóházban

Engedtessék meg egy személyes megjegyzés az elején, mindenképpen azzal szeretném kezdeni, hogy valami nagyon jó történt velem ma este. Kruška Siniša előadását hallgattam végig a kvantumvalóság témájában – megtapasztalhattuk elméletben és gyakorlatban egyaránt –, mely a Zentai Alkotóházban került megrendezésre kedden az „Éld az életed!” Egyesület szervezésében, az Életmód egy órában című sorozat keretein belül. Mivel lapunk nem foglalkozott eddig a témával, arra kértük az előadót, aki molekuláris biológus, minősített hipnoterapeuta és reikitanár, az igazán megtisztító – rólam például súlyokat legördítő – meditációt követően, hogy ne csupán az adott estéről, hanem a saját előadássorozatáról általában meséljen (több mint húsz volt már belőlük eddig az Életmódban).

Olyan témákról szóló előadások megtartására kérte őt fel az egyesület, amelyek számíthatnak a zentai polgárok érdeklődésére. Ilyenek a természetgyógyászat, az egészséges életmód témaköre, másrészt amik ötvözik a modern tudományt és az ezoterikus tanokat. Az emberi elme hogyan befolyásolja a valóságot, mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják a látásmódunkat, a belső gondolkodásunkat, és hogyan lehet ezeket az ismereteket konkrét esetekben alkalmazni? Mi a valódi hivatásunk? Milyennek látjuk a saját életünket? Hogyan állítjuk fel a céljainkat, és ezek miről szólnak? Hogyan tudjuk őket megvalósítani? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattak, akik részt vettek az eddigi előadásokon. Szó volt már kozmikus energiákról, ezen belül is a reikiről. Vagy adott esetben a kvantumvalóságról, ahol a kvantummechanikától az asztrálvilágig jártuk végig a témát. Időnként a meditációra helyezi a hangsúlyt, de minden alkalommal igyekszik először megadni az elméleti tudományos és ezoterikus szempontokat. A meditáció során a jelenlévők a saját elméjük által megtapasztalhatják az előadáson elhangzottakat.

Hogyan tud mindez segíteni az embernek gyakorlati szempontból?

– Olyan társadalomban élünk, ahol minél több információhoz szeretnénk hozzájutni, azt átgondolni, racionalizálni. Az élet viszont nem így működik. Az úszást csak úszás által tudod megtanulni. Az elménk működését és a helyünket e világban csakis úgy tapasztalhatjuk meg, ha elmerülünk önmagunkban, és az elméleti tudást egyfajta belső utazás által éljük meg, felismerjük a tudatalattink szimbólumrendszerét. Az itt szerzett tapasztalat egyéni jellegű, de mindenképpen pótolhatatlan és csodálatos.

Mennyire könnyű megszólítani spirituális úton a 21. század emberét?

– Összehasonlítva azzal, ami úgy 20-30 évvel ezelőtt volt, szerintem most sokkal nyitottabbak az emberek a nyugati társadalomban. Attól, hogy ma valaki munka- és pénzmániás vagy az üzleti világban, a banki szférában tevékenykedik, még nem jelenti azt, hogy nincs benne spirituális beállítottság. És így arra legalábbis rájön, hogy ami benne zajlik, az a külvilágra is kihatással van.

A fiatalokra mintha mégis az lenne a jellemző ma, hogy elsődleges céljaik a nagy ház, jó autó, bankszámla sok pénzzel...

– Társadalmi folyamatként igen, jellemző. Viszont azt kell megfigyelnünk, hogy a belső világuk mit tartalmaz. Mert a fiatalokról ma azt is el lehet mondani, hogy rendkívül intelligensek, remek rálátásuk van az emberi érzelmekre, gondolatokra. Mindez arról tanúskodik, hogy egyfajta spirituális ébredés zajlik az emberekben. Hogy ezt ki mire használja, az más kérdés. De ma már nem csupán kívülről szemléljük a világot és a körülöttünk lévő embereket, hanem belelátunk a másik ember lelkébe, és eszerint igazodunk hozzá. Mindenfelé tapasztalok egyfajta ébredést az emberek körében, tisztában vannak vele, hogy a testünkön túl van egy mélyebb valóság, hogy az érzelmek, a gondolatok, az intuíció, az inspiráció sokkal nagyobb szerepet játszik, mint ahogyan azt az európai materialista társadalomban régebben hitték.