2024. április 20., szombat

Terroristák lázítottak a horgosi határostrom alkalmával?

A Horgos 2 határátkelőt ostromló tömeget állítólag megafonnal lázító férfit a magyar rendőrség terrorizmussal vádolja
Az itt még az aszfalton pihenő Ahmedet a horgosi incidensben játszott szerepéért azóta őrizetbe vette a rendőrség

Az itt még az aszfalton pihenő Ahmedet a horgosi incidensben játszott szerepéért azóta őrizetbe vette a rendőrség

A Szegedi Járásbíróság elrendelte a horgosi menekültmegmozdulás megafonos hangadójának előzetes letartóztatását. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe szombaton, egy hónapra szóló előzetes letartóztatását pedig a szökés és az összebeszélés veszélye indokolja. A rendőrség közölte, a férfi a Tablighi Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja, mely terroristák számára szolgál fedőszervezetül. A rendőrség szerint ezt a Tablighi Dzsamaat-ot terrorszervezetek előszeretettel használják fel embereik különböző célországokba történő bejuttatásához.

Ahmed H. állítólag könnygázmérgezést szenvedett a határostrom idején (Gergely József felvétele)

Ahmed H. állítólag könnygázmérgezést szenvedett a határostrom idején (Gergely József felvétele)

A férfit már korábban is terroristának bélyegezte a magyar kormány, de akkor azzal az indokkal, hogy aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el. Akkor is, ha megafonnal szervezi a támadást. Akik megafonba beszéltek Röszkénél, szerintük terroristák. Továbbá, aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el. Annak ellenére, hogy a szír férfit terroristának bélyegezték, az illetékes hatóság sem tudott egyértelmű magyarázatot adni erre a vádra.

Most azonban Ahmed H. (39) mögé sikerült egy „terrorszervezetet” is keríteni. A Tablighi Dzsamaat szervezetben való tagság azonban nem lehet valódi hivatkozás, hiszen egyetlen terrorszervezet-listán sem szerepel, ellenben 150 országban, 80 millió taggal legálisan működik. A Tablighi Dzsamaat szervezetet a Stratfor biztonságpolitikai elemzőintézet tanulmánya egy kisebb közösségeken alapuló, központi irányítás nélküli muszlim szervezetként írja le. Az 1927-ben Indiában alapított szerveződés állandó tagság nélküli, a csatlakozók szabadon ki-be járhatnak a szervezetből (ezért is furcsa, hogy a szír férfit „tagság” alapján bélyegezték meg a magyar hatóságok). A főképp Délkelet-Ázsiában elterjedt Tablighi Dzsamaat a migránsok révén Európában főleg Nagy-Britanniában népszerű. Önmagában tehát képtelenségnek tűnik, hogy valakit pusztán a Tablighi Dzsamaat-hoz való kapcsolata miatt tartsanak terroristagyanúsnak – írja többek között az Index.hu.

A magyar rendőrség honlapján (police.hu) közölt képek alapján a horgosi határincidens alkalmával készült fotóinkon minden kétséget kizáróan sikerült rábukkanni a letartóztatott és terrorizmus gyanújával vádolt Ahmedre, a róla készült fotókra. A határzár, a kapu és a kerítés áttörése előtt hangosbeszélőn (mikrofon és erősítő) alkalmával angol nyelven fenyegetőző szír férfi (fehér NIKE sportmelegítő, alatta fehér póló) a rohamrendőrökkel kialakult dulakodás során olyan sok könnygázt lélegzett be, hogy rosszul lett, ezért orvosi segítségre szorult. A magyarkanizsai mentők vették kezelésbe a meztelen felsőtesttel földön fekvő (a melegítője már a feje alá van gyűrve) letakart szakállas kopaszodó férfit (mellékelt fotók). Később a mentősök berakták a mentőautóba, ahol a vele feltűnő hasonlóságot mutató (minden bizonnyal a testvére) másik férfi felügyelete mellett pihent. Semmilyen sérülés, vagy a könnygáz okozta bőrpír nem látszott rajta. Azt nem tudjuk biztosan, hogy a mentő bevitte a békésen pihenő szír férfit a magyarkanizsai egészségházba további ápolásra. Annyi biztos, hogy ezt az arab férfit tartóztatta le a magyar terrorelhárítók csapata, amikor vonattal a többi migráns társaságában tovább akart utazni Magyarországról Ausztria felé.

A szeptember 16-ai horgosi határostrom idején készített felvételeinken látható másik – a magyar rendőrség által letartóztatott és a fogdában Jaszír néven bemutatkozó – megafonos, a tömeghez többször is beszélő hátizsákos fiatalember vezető szerepet játszott a határzárat ostromlók irányításában, a róla készült felvételeinken egy sikertelen roham után csillapítani próbálta a lázongó tömeget.

Mi lehet a kitömött, Nestlé feliratú hátizsákban? Biztosan nem Nestlé csoki. Az még inkább kérdés, hogy mennyire békés célból hozta magával Szíriából vagy valamelyik más közel-keleti országból a megafonját, vagy netán útközben vásárolta? De minek egy hosszú vándorútra megafon? Nem tudjuk biztosan, de kétségtelen, hogy személye iránt is élénk érdeklődést mutat a magyar rendőrség, ellene is körözést adtak ki terrorcselekményben való részvétel gyanújával.

A fiatalember megafonján látható felirat: BORDERS KILL (HATÁROK GYILKOS). (A „Borders Kill” egy berlini tüntetés neve volt, amelyet júniusban szervezett a Center For Political Beauty nevű csoport, amelynek a nem titkolt célja Európát a bevándorlás földrészévé tenni – írja a felirat kapcsán a Válasz.hu.) Ő lenne a HATÁRGYILKOS, aki arab testvérei útjába kerülő minden határt lerombol, felszámol, netán gyilkol is? A KILL gyilkolást jelent, a határokat pedig határőrök, rohamrendőrök, esetenként katonák, tehát emberek őrzik és ha kell védik és megvédik.

Már most, ha én történetesen HATÁRGYILKOS-nak kiáltom ki magam, és ezt nyíltan, jól látható felirattal közlöm, majd a tömeg élére állok, amely történetesen a szerb–magyar határt lezáró és védő rendőröket kövekkel, husángokkal, vasrudakkal támadja (és meg is sebzi), akkor ne csodálkozzon azon, ha terrorcselekménnyel vádolják meg. És azon se csodálkozzon senki, hogy a határt őrző rohamrendőrök könnygázt, vízágyút és gumibotot is bevetettek és megvédték a magyar határt az ostromló oktalan tömeggel szemben.