2024. március 28., csütörtök

A politika és a barátság viszonya

Filozófia témájú diákcsereprogram vajdasági és németországi résztvevői Újvidéken
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a Minerva diákcsereprogram résztvevőit fogadta tegnap a tartományi kormány épületében.
Nyilas elmondta, hogy a Minerva projektum többéves múltra tekint vissza, amely a Nagybecskereki Gimnázium és a Herzogenrath Városi Gimnázium között alakult ki. Ez a diákcsereprogram azért fontos, mert a két ország diákjai megismerik egymás kultúráját és oktatási intézményeit. A titkárságunk támogatja ezt a projektumot, amelyet folytatni kell, emelte ki a tartományi titkár.

Richat Erhurdt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Herzogenrathból érkezett.

– Szerbia kicsit öregnek néz ki, de csodálatos. Egy hetet töltünk itt, majd visszamegyünk Németországba. Másodszor vagyok Szerbiában, első látogatásom alkalmával is ebben a projektumban vettem részt. Nagyon tetszik, hogy széles látókörű, új barátokra teszek szert – nyilatkozta Erhurdt.

A torontáltordai Rontó Martin, a Nagybecskereki Gimnázium másodikos tanulója elmondta, hogy a Minerva programnak már a neve is Athénére, a bölcsesség istenasszonyára utal.
– A program keretében arra igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, hogy könnyebben gondolkozzanak, és ráérezzenek azokra a dolgokra, amelyek később ráhatással lehetnek az életükre. Tavaly az országos filozófiaversenyen helyezést értünk el, és kijutottunk Németországba, ott a szabadság és az egyenlőség témájával foglalkoztunk. A mostani szakcsoportban 28-an veszünk részt, ahol a politika és a barátság viszonyával foglalkozunk. Egymás kultúrájának és szokásainak megismerésével jó kapcsolat alakul ki közöttünk, amely a közeljövőben a hasznunkra válhat – mondta Rontó.