2024. március 28., csütörtök

Hallottad-e hírét...?

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Szombat délután Zentán népzenei találkozót szervezett az 1992-ben alakult, azóta számos hazai és külföldi elismeréssel, szlovákiai, bulgáriai és magyarországi fellépésekkel is büszkélkedő Délibáb Magyar Művelődési Egyesület Hallottad-e hírét...? címmel a helyi Művelődési Házban. A házigazdák a következő vendégeket hívták meg a rendezvényre: a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesületet, a kevi Bazsarózsa asszonykórust és Jóbarátok tamburazenekart, a bogarasi Búzavirág asszonykórust és citerazenekart, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubját, az adorjáni művelődési egyesület tagjait és a zentagunarasi Gyöngyvirág asszonykórust.

Bilicki Anna, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, alapvető céljaik a hagyományaink megőrzése, ápolása, továbbadása, megismertetése és nem utolsósorban más régiók hagyományainak megismerése. Hiszen nem tudunk mindig mindent, minden alkalommal lehet tanulni másoktól is. Zenta községből minden egyes csoportot meghívtak, valamint egyet-egyet a topolyai és kanizsai községből is. Fontosnak tartja a kapcsolattartást, hogy meghívjanak másokat, később pedig őket is visszahívják. Ugyanakkor a zentaiaknak is megadják a lehetőséget, hogy halljanak a környékünk csoportjainak munkájáról, meghallgathassák őket. Szeretnék, ha az ilyen jellegű rendezvények hagyománnyá válnának Zentán. Ugyanitt másodszor szerveztek népzenei találkozót, ezúttal a Bodor Anikó-féle hagyomány alapján válogattak számokat; tavaly a betyárvilág és a katonanóták voltak repertoáron.

Bilicki hangsúlyozta még, nagyon szeretnék a fiatalokat is bevonni a tevékenységükbe, hogy legyen utánpótlás, legyen továbbra is, aki a hagyományt ápolja.