2024. április 16., kedd

Talán a jövő tanévben benépesülhet

Hosszabb szünet után, a héten elmozdulás történt a topolyai diákotthon ügyében

A Topolyai-tó partján, a Mezőgazdasági Iskola közvetlen közelében épülő diákotthon alapkövét 2008 februárjában helyezték le. Az otthon azonban még most, hét és fél év elteltével sem szolgál a tanulók lakóhelyéül. A késedelem okairól, az építkezési folyamat jelenlegi állásáról Kislinder Gábor topolyai polgármestert faggattuk, aki községi elnökként 2014 decembere óta tevékeny.

A napokban ismét tárgyaltak a diákotthon kivitelezési munkálatairól (Fotó: Herceg Elizabetta)

A napokban ismét tárgyaltak a diákotthon kivitelezési munkálatairól (Fotó: Herceg Elizabetta)

Utolsó ízben lapunk a téma kapcsán 2013 novemberében cikkezett. Az akkori polgármester emlékeztetett: a diákotthon esetében a fő kivitelező, az újvidéki Kovačević építőipari vállalat 2013 márciusában postázott, az önkormányzathoz intézett levelében arról tájékoztatta a Vajdasági Nagyberuházási Alap mellett másik szerződő felét, a topolyai illetékest, hogy 2013. június végéig befejeződik a diákotthon építési folyamata. Sajnos azonban sem ez az ígéret nem teljesült, sem később a kivitelező részéről tett másik, miszerint: 2013. augusztus végéig elkezdődnek, vagyis folytatódnak a munkálatok. Akkor az önkormányzattól azt az információt kaptuk: újabb megbeszélést kezdeményeznek a kivitelezővel, majd ennek sikertelensége esetén néhány héten belül írásos felszólításban nyomatékosítják: ha tíz-tizenöt napon belül nem kezdi meg a munkálatokat, felbontják a vele való szerződést. Kérdésünkre, történt-e szerződésbontás a kivitelezővel, Kislinder Gábor polgármester nemleges választ adott, majd kiemelte: végre elmozdulás történt a beruházás ügyében, szeptember 9-én ugyanis a topolyai önkormányzatba látogatott a VAT Nagybefektetési Igazgatóságának képviselete a fő kivitelező társaságában, és az a határozat született, hogy a szerződő felek megteremtik a feltételt, hogy a kivitelező eleget tegyen azon kötelezettségének, hogy a munkálatokat, amelyeket be kell fejeznie, kiviteleztesse.

– Egyelőre nem történt szerződésbontás, jelenleg szerződésmódosítás van folyamatban. A meglévő szerződést függelékkel látjuk el, amelyben azt fektetik le, hogy a kivitelező ahhoz, hogy folytathassa a munkálatokat, biztonsági letétet kell tegyen. Ez a beruházó, a VAT Nagybefektetési Igazgatósága és a topolyai önkormányzat érdeke is. A függeléket a tartományi illetékesek dolgozzák ki, reményeink szerint a jövő hét folyamán elkészül. A szerződés értelmében vállalt garanciák mellett folytatódhatnak a munkálatok. Önkormányzatunk abban is érdekelt, hogy mindaz, ami kivitelezésre került, de kifizetésre nem a diákotthon esetében, ki legyen fizetve. Természetesen a függelék elkészülte után, új többtagú: építészeti, műszaki és gépészeti felügyelőt is magában foglaló felügyelőbizottságot fogunk felállítani. A végkövetkeztetésünk: a lehető legrövidebb időn belül, még az idén meg kell állapítani az elvégzett, a szituált és a többletmunka arányát. Pontos megállapítást kell nyernie, melyek azok a munkák, amelyeket el kell még végezni, és melyek azok, amelyek ki vannak fizetve és nincsenek elvégezve. Az önkormányzat számára elsődleges cél: ismeretekkel rendelkezni az el nem végzett munkálatokról, azok értékéről, közös erővel előteremteni a beruházás lezárásához még szükséges anyagi eszközöket. Az önkormányzat mindenekelőtt abban érdekelt, hogy a község területén a már megkezdett, le nem zárt beruházásokat befejezze. A topolyai középiskolások kb. hetven százaléka utazó, és korábbi felmérések szerint az ingázó diákok közül mintegy száz igényelné is az elszállásolást az otthonban – nyilatkozta Kislinder Gábor. Emlékeztetett: hivatalba állását követően egy bizottságot nevezett ki, amely azon feladatának tett eleget, hogy felmérje, illetve leltárba vegye, az építkezés helyszínén milyen és mekkora mennyiségű anyag, eszköz található. Miután a leltárívek elkészültek, az önkormányzat egy őrző-védő szolgálatot teljesítő céggel szerződött az ingatlan teljes körű felügyelete céljából, e céggel jelenleg is szerződéses viszonyban áll.