2024. április 19., péntek

Technológiáról, kultúráról és fejlődésről

Az idén huszonkettedik alkalommal megszervezett konferencia központi témája az uniós integráció

1994-ben indította útjára a szabadkai Közgazdasági Kar Technológia, kultúra és fejlődés elnevezésű konferenciáját, amelyet kezdetben felváltva szerveztek Palicson illetve Montenegróban, majd a szerb-montenegrói államközösség felbomlását követően a palicsi helyszín állandósult. Az idei, sorrendben huszonkettedik konferenciára a jövő héten, szeptember 8-10-ig kerül sor a palicsi Ökoközpontban, annak témája pedig: A Nyugat-Balkán az európai uniós integráció útján. A konferencia programját dr. Danica Drakulić, a Közgazdasági Kar professzora, a szervezőbizottság elnöke ismertette.

Mint mondta, 2006 óta állandó témája a konferenciának az ország illetve a térség uniós integrációja, az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések, nehézségek. A konferencia részvevőinek többsége szerbiai, és a tudományos élet, a politika, az oktatás különböző területeiről érkeznek, ezzel multidiszciplináris jelleget biztosítva az eseménynek.

A háromnapos konferencia mindegyik napja egy-egy téma köré csoportosul. Az első nap témája az energetikai technológia szerepe a fenntartható energetikai ellátásban, ennek gazdasági környezetvédelmi, politikai és egyéb vonatkozásaival, a részvevők között pedig ott lesznek a Szerbiai Villanygazdaság szakemberei is.

A második nap témája a kis országok fenntartható fejlődési mechanizmusainak fellelése a tranzíciós folyamatban. Ezzel kapcsolatban a professzor asszony kiemelte, Szerbiában immár 25 éve tartanak a tranzíciós folyamatok, amelyek számos negatív hatással járnak, a lakosság körében is nagy az elégedetlenség, hatalmasra tehető a tranzíciós folyamatok veszteseinek száma. Ezért körvonalazódott egy új modell kidolgozása, egy fordulat szükségessége és egy teljesen más típusú, úgynevezett új tranzíciós modell beindítása.

A harmadik nap témája a minőséges oktatás biztosítása. Ezzel kapcsolatban dr. Danica Drakulić kiemelte, a társadalom fejlődése elképzelhetetlen a kutatásokra és az oktatásra szánt összeg növelése, azok fejlesztése nélkül, ezek ugyanis serkentőleg hathatnak az innovációkra és a vállalkozásfejlesztésre is.

A konferencia három napján negyven kiemelkedő előadó vesz részt, többek között Branko Kovačević, a Szerbiai Villanygazdaság Felügyelő Bizottságának elnöke, Jasmina Vujić, a kaliforniai Berkley Egyetem professzora és Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt magasrangú tisztségviselője.

A konferenciát Bojan Pajtić tartományi kormányfő nyitja meg, ennek kapcsán a professzor asszony elismeréssel szólt a tartományi kormányról, amely hosszú évek óta nyújt segítséget a konferencia megszervezéséhez.