2024. április 20., szombat

Rendezvények egész héten

Zenta város ünnepére
Kormányos K. Gyöngyi és Hugyik Richárd a rendezvényekről beszél (Szögi Csaba felvétele)

Kormányos K. Gyöngyi és Hugyik Richárd a rendezvényekről beszél (Szögi Csaba felvétele)

A zentai városnap közeledtével sajtótájékoztatót tartott az esemény kapcsán Kormányos Katona Gyöngyi községi művelődési, oktatási, tájékoztatási tanácsos és Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója.

Kormányos K. Gyöngyi felvezetőjében elmondta, hogy a fő programokra szeptember 11-én és 12-én, pénteken és szombaton kerül sor, de már hétfőtől lesznek városszerte különböző rendezvények. A szabadtéri programok a megszokott módon, a városháza előtti Fő téren kerülnek megrendezésre. A szervezésben az önkormányzat mellett részt vesz a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, emellett civil szervezetek segítségét is kérték, valamint a Stevan Sremac Helyismereti Alapítványét. Úgyszintén bevonták a művelődési egyesületeket is.

Ezt követően Hugyik Richárd elmondta, hogy a városünnep ebben az évben is szerteágazó és színes programokkal várja a zentai és Zenta környéki lakosságot, majd részleteiben is ismertette az eseményt. Az egyes programpontokat valóban úgy találták ki, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő kulturális tartalmakat, a legkisebbek szintúgy, mint a néphagyomány kedvelői vagy a modernebb műfajok szerelmesei.

Néhány tartalmat emeljünk ki közülük a teljesség igénye nélkül: hétfőn 18 órától az Andruskó-centenárium apropóján ünnepélyes kiállításmegnyitót tartanak a Művelődési Ház kiállítástermében, kedden ugyanabban az időben, ugyanott a fennállásának tizedik évét ünneplő Bolyai Filmműhely mutatkozik be. Csütörtökön 17-től a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét tartanak a zentai csata 318. évfordulója alkalmából, 20 órától a Művelődési Házban a Zentai Magyar Kamaraszínház Az ember csatája c. előadását tekinthetjük meg. Pénteken 12-től a Tisza-parti emlékhelynél kerül sor a koszorúzásra, 16.30-tól a Fő téren megnyílik a szőlő, a bor és a sajtok utcája, valamint a kézművesek utcája, 17-től a vásártéren ismét nemzetközi hőlégballon-találkozót tartanak, a nagykoncert a Fő téren 20.30-kor kezdődik Goca Tržannal és zenekarával, 22.15-től az Inbox és az Uprize szórakoztatja a nagyérdeműt. Szombat délután a Fő téren felépül a Civil Falu, és hagyományos virágkötészeti versenyt és mazsorettkavalkádot is tartanak, 20 órától lesz ugyanott az aznapi nagykoncert, avagy a városnapi musical-operett gála Dancs Annamarival, Dolhai Attilával, Janza Katával, Laki Péterrel, Lukács Anitával és Szabó P. Szilveszterrel, ezt követi 21.30-tól a tűzijáték, majd az Allow és az O-Ruk együttesek bulija.

A támogatók idén az önkormányzat mellett a következők: JT International Rt., TE-TO Cukorgyár, Alltech-Serbia, DDOR Novi Sad, Žitopromet, Senta-Promet Kereskedelmi Vállalat Rt., WindVision Belgium S.A., Rasco-Tamp Kft.