2024. március 28., csütörtök

Magyar óvoda Verbászon

Húsz év után indult újra a magyar nyelvű óvodai oktatás – Több mint 10 gyermek van a csoportban, de növekedhet a számuk

Az MNT felkarolta a verbászi szülők kezdeményezését, és egy komoly tárgyalássorozatot követően nyílhatott meg a magyar óvodai csoport. Jerasz Anikó szerint ez a kezdeményezés példaértékű, és továbbiak is követhetik. Pásztor Bálint úgy látja, hogy ez a magyar nyelvű általános iskolai oktatás csírája lehet Verbászon.

A verbászi Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény Milivoje Čobanski utcában lévő óvodájában jelentős változással kezdték az idei tanévet. A verbászi magyarság számára igen jelentős változás ez, hiszen hosszabb szünet után ismét indult magyar tannyelvű csoport. Az új csoport óvodakezdésére ellátogatott Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, valamint a VMSZ verbászi és a kúlai szervezeteinek képviselői.

Az MNT nagy örömmel fogadta a verbászi szülők megkeresését, mondta el a sajtónak Jerasz Anikó.

– Kérelmük arra vonatkozott, hogy hosszú kihagyás után szeretnék, ha újra nyílna magyar nyelvű tagozat. Megközelítőleg 20 éves kihagyásról beszélhetünk, igaz, két évvel ezelőtt volt egy kezdeményezés; egy évre nyílt egy magyar csoport, de utána újra megszakadt a magyar nyelvű foglalkozás. Jelen pillanatban 11 gyermeket írattak be a szüleik a magyar nyelvű csoportba, de hisszük, hogy ez csak az első lépés volt. Ezek a gyerekek általános és középiskolai tanulmányaikat is magyar nyelven fogják befejezni, amiben az MNT mindenképp partner lesz – hangoztatta Jerasz Anikó.

Ha szülők részéről lesz igény, hogy magyar tannyelvű iskola nyíljon Verbászon, akkor az MNT támogatni fogja azt a kezdeményezést is, mondta el VB-elnök, majd arra is kitért, hogy a tanács a középiskolai és egyetemi tanulmányok ideje alatt is támogatja a magyar diákokat. Jerasz Anikó a verbászi kezdeményezést példaértékűnek nevezte, és meglátása szerint ezután más községekben is lesznek ehhez hasonló kezdeményezések. Az MNT minden településnek partnere lesz ebben, mondta el az MNT VB-elnöke.

A magyar óvodai tagozat megnyitását több hónapos tárgyalások előzték meg az MNT és a verbászi önkormányzat között, tudtuk meg Pásztor Bálinttól.

– Nem volt egyszerű, ahogyan 2012-ben sem volt az. Viszontagságok útján sikerült elindítani, de az a lényeg, hogy 11 gyermekkel elindult a magyar óvodai csoport Verbászon. Vannak arra utaló jelek, hogy esetleg még növekedni is tud ez a létszám. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy itt, Verbászon és mindenhol a szórványban, a gyerekek az anyanyelvükön végezzék a tanulmányaikat egészen az óvodától kezdve. Ez az óvodai csoport nemcsak azért fontos, mert a kisgyerekek az anyanyelvükön tehetik meg az első lépéseket, hanem azért is, mert – bízom abban, hogy – ez lesz a magyar általános iskolai oktatás csírája. Hiszen ennek az óvodai csoportnak csak akkor van létjogosultsága, ha csak egy kezdő lépés ahhoz, hogy az általános iskolai oktatás is folytatható legyen magyar nyelven – szögezte le Pásztor.

A politizálás szándéka nélkül arról is szólt, hogy ehhez a kezdeményezéshez, mint minden más eredményhez, erős parlamenti érdekképviselet volt szükséges. A szülők kezdeményezését fel kellett karolni, mert csak így működhet a dolog, hangoztatta Pásztor Bálint.

Két évvel ezelőtt egy magyar–szerb vegyes csoport működött délutánonként. Ez az időbeosztás viszont problémát jelentett a szülők számára, mondta el Milijana Grujić, a Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. Most viszont az MNT, az önkormányzat és az intézmény közreműködésével ismét indulhatott magyar csoport.

– Nagyon elégedettek vagyunk, hogy szeptember elsején beindult ez az új csoport. Remélem, hogy ez egy szép, községi szintű projektumként fog működni – nyilatkozta az igazgatónő.

Bógáncs Andrijašević Lívia két évvel ezelőtt beíratta kislányát a magyar csoportba, s most ismét így tett. A szülők szerették volna, ha időközben is működött volna magyar óvodai oktatás, de vagy nem volt helyiség hozzá, vagy nem volt elég gyermek, mondta el Lívia, aki szerint nagyon fontos, hogy magyarul tanulhasson a gyerek. Egyrészt azért, hogy megtanulja az anyanyelvét, másrészt, hogy magyar barátai legyenek, hiszen Verbászon kevés lehetőség van magyarul beszélni. Lívia reméli, hogy ezúttal a csoport nem csak egy évig fog működni, hanem folyamatosan.