2024. március 28., csütörtök

Az IMF kedvező elbírálása várható

A nemzetközi pénzintézet küldöttsége ma értékeli látogatásának tapaszatalatait

A Nemzetközi Valutaalap Belgrádban tartózkodó küldöttsége és a szerb kormány tegnap megtartotta zárótárgyalását. A hétfői történésekről a pénzügyi intézet képviselői nem közöltek semmit, mondanivalójukat a mai, kedd délelőttre bejelentett búcsúsajtótájékoztatóra tartalékolják. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésekről csupán Aleksandar Vučić kormányfő nyilatkozott az újságíróknak.

Meglátása szerint az IMF küldöttsége elégedett Szerbia eddig elért gazdaságélénkítő intézkedéseivel, és a látogatás összegzéseként minden bizonnyal pozitív jelentést tesz az ország pénzügyi konszolidációját illetően.

Kifejtette azt is, hogy függetlenül a Nemzetközi Valutaalap várható jó elbírálására, Szerbiára még sok reformintézkedés vár, amiket a kormánynak véghez kell vinni. Tegnap még a szlovéniai Bledben tartózkodó kormányfő úgy fogalmazott, hogy a mára bejelentett sajtótájékoztatón semmi új nem hangzik el, amiről eddig a kormánytagok nem számoltak volna be.

– A jövőben számolnunk kell a korábban felvett, és a mára problematikussá vált banki hitelekkel, amelyek mintegy hárommilliárd eurót jelentenek. Bizonyos személyek 650–670 millió euró tartozást is felhalmoztak a bankok iránt, és ennek az lett a következménye, hogy a pénzintézetek óvatosabban osztogatják a hiteleket, és emiatt azok sem kapnak, akiknek valóban szükségük volna rá – mondta Aleksandar Vučić

Az állami tulajdonban levő nagy vállalatok további sorsát ecsetelve annyit jelentett ki, hogy a 13 közül az év végéig legalább 7-ben elvégzik az átszervezést. Ebből négy-öt vállalat esetében várható megoldás, és a végkielégítések kifizetésével sem lesz gond. A probléma az, hogy sokkal többen iratkoztak fel az önként távozók listájára, és többnyire azok, akikre eddig is alapozni lehetett.