2024. április 19., péntek

Kevesebb diák a kishegyesi iskolában

Nagy szükség lenne új ablakokra, de eddig még nem akadt támogató

Nem sok diák várja az iskolakezdést, és az oktatásban uralkodó helyzet miatt sajnos a tanárok sem igazán. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola kevesebb tanulóval kezdi az iskolaévet, mint tavaly, számolt be lapunknak Móra Szűgyi Bettina, az iskola pedagógusa.

Sok javítanivaló lenne még a kishegyesi iskolán, de az anyagiak hiánya nem teszi lehetővé

Sok javítanivaló lenne még a kishegyesi iskolán, de az anyagiak hiánya nem teszi lehetővé

– Idáig 41 elsős diák iratkozott be magyar tagozatra, így két osztályt fogunk nyitni. Mindössze két szerb nyelvű elsősünk van, ezért a szerb nyelvű első és második osztály kombináltan fog működni. Ha csak az elsősök létszámát nézzük, akkor nem történt nagyobb változás, viszont ha az egész iskolát nézzük, akkor létszámcsökkenésről beszélhetünk. A tavalyi iskolaévben 64 végzősünk volt, helyettük pedig csak 41 elsős jött, vagyis 23-mal csökkent a gyerekek száma – mondta el Móra Szűgyi, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a kishegyesi iskolának tavaly 441 tanulója volt, az idei iskolaévben pedig már csak 418 lesz.

A csökkenő diáklétszámtól függetlenül az iskola épületének megfelelő állapotban kell várnia a tanév kezdetét. Hajvert Ákos, az iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy igyekeztek a lehető legjobban kihasználni a nyarat ilyen szempontból, de anyagi lehetőségeik korlátozottak.

– Igyekeztünk a kevéske pénzünket okosan beosztani, de sok mindenre nem futotta. Felújítjuk a szakszolgálat irodáját, ez az idei nyár egyik fő projektuma. Az iskola belső falainak legnagyobb része már be van vonva OSB lapokkal, de a régi szárnyában még nem sikerült minden tanteremben megcsinálni ezt. Most azokban az osztályokban OSB lapozzuk be a falat, ahol nagyon szükséges. Emellett felújítottuk a kinti fiútoalettet, és piszoárokat szereltünk fel, ami idáig nem volt. Ezt a munkát, akárcsak a korlátok átfestését, a Kis-Komunál Kft. segítségével végeztük el.

Említette, hogy több mindent kellene felújítani, mint amennyire pénzük futja. Mire lenne még szükség?

– Még nincs megoldva az ablakok kérdése. Többségében régi faablakaink vannak, amelyek szelelnek, és télen elszökik a hő. Ily módon a fűtésre fordított energiának akár a 30-40 százaléka is elveszik. Folyamatosan vannak bent pályázataink erre vonatkozóan, de még senkinek sem szúrt szemet, hogy nem PVC-ablakaink vannak. Mindössze egy sort sikerült kicserélni, az összes többi faablak, ami közül néhányat szögekkel kellett rögzíteni, hogy ne essen valaki fejére. Jelentős probléma még, hogy két helyen beázik az iskola. Ez nyáron nem tűnik fel senkinek, de az őszi esőzések és a tavaszi olvadás során lesz mit törölgetniük a takarítónőknek. Erre a problémára sem találtunk még megoldást. Azt nem mondom, hogy zárt ajtókon kopogtatunk, de még nem sikerült közös megoldást találni. Emellett szükséges lenne kívülről újrameszelni az egész iskolaépületet, sok tantermet fel kellene újítani, és vannak még dolgok, amiket meg kellene oldani.

Sok szó esik manapság arról, hogy a minisztérium csökkenteni akarja az oktatásban dolgozók számát. Mennyire érinti ez a kishegyesi iskolát?

– A minisztérium által hozott határozatok ugyanannyira sújtanak minket is, mint a többi szerbiai iskolát. Jelen pillanatban úgy látom, hogy nem fognak leépíteni bennünket, de a legnagyobb baj, hogy elég ködös a kommunikáció az iskolák felé. Három nap van még az iskolakezdésig, és tegnap volt először szakaktíva Zomborban az északnyugat-bácskai körzet iskolaigazgatói számára. Hivatalosan most osztottak meg velünk először olyan információkat, hogy lesz létszámleépítés. Azt gondolom, hogy kisebbségi létben egy igazgató számára nagyon fontos, hogy megválogassa a szakmai gárdáját, akivel dolgozni tud. El lehet dönteni, hogy ez működik-e, vagy sem, és az igazgatót bármikor le lehet váltani. Azt viszont megalázónak tartom, hogy augusztus 27-én hívtak össze bennünket, igazgatókat, és mondták el az információkat. Három napunk maradt, hogy megoldjuk a dolgokat, ami szerintem nem normális dolog – mondta el az igazgató.