2024. március 29., péntek

Egy igazi zenei csemege

Bácsfeketehegyen vendégszerepelt a szegedi egyetem vegyes kórusa

Szerdán este a bácsfeketehegyi református templomban lépett fel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Argenteus elnevezésű vegyes kórusa. Házigazdaként Orosz Attila református esperes köszöntötte a kórust és a közönséget, s elmondta, hogy a fellépés egy bácsfeketehegyi származású kórustag ötlete nyomán jött létre.

Az Argenteus 1963-ban alakult, a szegedi koncertélet aktív résztvevője, és jelenleg dr. Kovács Gábor főiskolai docens vezetésével működik. A kórust főként a főiskola diákjai alkotják, de az utóbbi években nyitottabbak lettek: visszajöttek korábbi kórustagok, illetve külső személyek is csatlakoztak hozzájuk.

– Bácsfeketehegyi fellépésünkre egyházi és világi darabokat egyaránt hoztunk, általában magyar és kortárs szerzők műveit. Ezek gondosan megválogatott és nagyon szép darabok. Nagyon ritkán járunk Vajdaságba, Bácsfeketehegyen most vagyunk először, idáig Szabadkán volt egy fellépésünk, illetve Újvidéken adtunk két koncertet – nyilatkozta a kórusvezető.

Az Argenteust országosan számon tartják, kórusversenyek rendszeres fellépői, és rendre szép helyezéseket érnek el, emellett aktívan koncerteznek országszerte, de jártak már Finnországban, Lengyelországban, Spanyolországban stb. Évente általában egy komolyabb, külföldi versenyt iktatnak be, tudtuk meg a kórusvezetőtől.

A bácsfeketehegyi fellépést követően az Argenteus Ohridban fog fellépni. Erről már Simonyi Lili, a kórus tagja és a fellépés ötletgazdája számolt be. Simonyi a pedagógusképző kar ének-zene tanszékének végzős hallgatója, s nagyon fontos volt számára, hogy szülőfalujában is megismerjék a kórust.

– Az én ötletem volt, hogy hozzuk el Bácsfeketehegyre is a koncertet, hiszen útba esik, innen ugyanis Ohridba megyünk egy nemzetközi versenyre. A kórus mostani felállásában kevesebben vannak, mint a tanév folyamán, csak az jött velünk, aki mind anyagilag, mind időben vállalni tudta az ohridi versenyt. Fontos számunkra, hogy legyenek fellépéseink a versenyt előtt, így már voltak koncertjeink Maroslelén és Szegeden. Ennek nyomán jött az ötlet, hogy ha már erre jövünk, akkor álljunk meg itt is – mondta el Simonyi.

A szegedi kórus fellépése egyértelműen elnyerte a bácsfeketehegyi közönség tetszését, ami nem csoda, hiszen egy igényesen összeállított repertoárt mutattak be, művészileg igen magas színvonalon.