2024. április 19., péntek

Madarak a hálóban

Tizenhatodik ökológiai tábor Törökkanizsa határában
Nem könnyű munka a madárhálók felállítása a sűrű nádban

Nem könnyű munka a madárhálók felállítása a sűrű nádban

Törökkanizsa közelében, nem messze a Tiszától, a Doki-tanyán, dr. Ágoston Ferenc nyugdíjas orvos tanyáján verték föl sátraikat a helybeli Eko Centar civil szervezet lelkes természetvédő és környezetkutató tagjai Ágoston Attila ornitológus és Mirjana Rankov okleveles ökológus vezetésével. Az egyesület immár 16. alkalommal szervezett egyhetes nyári tábort a zömében általános iskolás diákokból álló ifjú madarászok és természetbarátok számára. A táborozók madárfogó függönyhálókat állítottak föl a táborhely közelében elterülő nádasban és elhagyott gazos, bokros, bodzás gyümölcsösökben, ahol intenzív a madármozgás nyár végén. Ismerkedtek a környék növény- és állatvilágával.

– Tavaly a halastó mellett dolgoztunk, idén új helyszínt választottunk a tábornak, a tanya felszereltsége volt a döntő: villany és ivóvíz is van, ami megkönnyítette a táborozók életét – mesélte Ágoston Attila táborvezető. – Jól döntöttünk, hogy a tanya udvarán állítottuk föl a sátrakat, az esős napok ugyanis többször megszakították a tábor munkáját, volt hová elhúzódni a rossz idő elől. Csapadékos hetet fogtunk ki, gyakorlatilag csak két nap volt, amikor zavartalanul dolgozhattunk, az ismétlődő eső miatt össze kellett húzni a hálókat.

A szeszélyes időjárás ellenére sok érdekes madárfajt fogtunk és gyűrűztünk meg, majd újból útjukra engedtük őket. A nádasban még Magyarországon jelölt, budapesti gyűrűt viselő nádiposzátát is fogtunk, amely déli irányba történő vonulása során akadt be a hálónkba. A madarakat lemérjük, majd a jelzőgyűrű felrakása után elengedjük. A vonuló énekesmadarak meg-megállnak táplálkozni a bodzásokban, kedvelt csemegéjük az érő, lédús és édes bodzabogyó. A vidékünkön előforduló összes poszátafajból sikerült fogni és gyűrűzni, a táborozók bővíthették ismereteiket a madarakról és azok viselkedéséről. A nádasokban éjszakára aludni térnek a fecskecsapatok, ilyenkor több is hálóba akadhat közülük.

A tábor részvevőivel kirándultunk a Magyarkanizsától nyugatra elterülő Kapitány-rétre, közismert nevén a Járásra, ahol a halastó közelében elterülő nyárfás-ezüstfás kiserdőben a fákon éjszakáznak a csapatosan érkező ritka kék vércsék, de itt alszanak a fák lombkoronájában a halastóról a gémek és a nagy kócsagok is. A madarak mellett a legelőn a gyerekek megismerhették a védett sisakos sáskát és az imádkozó sáskát is – mondta többek között a táborvezető.

A XVI. ökológiai tábort a törökkanizsai Eko Centar civil szervezet hozta tető alá, de a segítségükre volt a szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete is, amely felszereléssel járult hozzá a munkához. A tartományi környezetvédelmi titkárság és a törökkanizsai önkormányzat is támogatta a hagyományos ökológiai és madárgyűrűző tábort, valamint a Talján Emil Vadászegyesület és a magyarkanizsai Tisza Coop Kft.