2024. április 23., kedd

Szerbia aranya

Az amerikai Freeport-McMoRan és kanadai Reservoir Minerals bányászati cég Bor közelében a világ egyik legnagyobb aranylelőhelyét fedezte fel

A londoni fémtőzsde hivatalos árai szerint az újonnan felfedezett lelőhely réz- és aranytartalékának összértéke nagyjából 18 milliárd dollár. A két cég emberei a Čukaru peki térségben, 558 és 559 méter mélyen hatalmas mennyiségű rezet és aranyat találtak: az érc 25,7 százaléka réz, és tonnánként 50,3 gramm aranyat is tartalmaz. Az eddig felfedezett lelőhelyek közül a leggazdagabb a nevadai Hollister bánya az Amerikai Egyesült Államokban, ahol egy tonna ércből 27,20 gramm aranyat nyernek ki. A felfedezés jelentőségét az az adat szemlélteti, hogy a Freeport a kanadai partnereivel együtt mostanáig 65 millió tonna olyan ércet talált, amelynek átlagos réztartalma 2,6 százalék, illetve tonnánként 1,5 gramm aranyat tartalmaz.

A legújabb kutatás eredményei szerint Bor környékén egy helyen, 179 méter mélységben egy 84 méteres réteget találtak, amelynek 10,75 százalékos a réztartalma, és tonnánként 10,86 gramm aranyat is tartalmaz. Egy másik rétegben, 46 méterrel mélyebben még gazdagabb lelőhelyre találtak: itt 15,85 százalékos a réztartalom, és 16,77 gramm aranyat tartalmaz egy tonna érc. Nem tudni pontosan, hogy mit rejt a Bor környéki föld, mert ezek még csak az első eredmények, és az észak-amerikai kutatók tovább folytatják a földtani kutatásokat.
A londoni székhelyű Arany Világ Tanács (World Gold Council, WGC) 2015. februári jelentésében az olvasható, hogy Szerbiának 17,5 tonna aranya van, és ezzel a mennyiséggel az aranytartalékok mennyiségét tükröző listán a 61. ország a világon. A lista elején az Amerikai Egyesült Államok áll 8133,5 tonnával, a második Németország 3384,2 tonnával, a harmadik pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2814 tonnával. Magyarország a 90. a listán, 3,1 tonna arannyal. Fontos tudni, hogy Kína esetében nem a valós adatokat tünteti fel a lista, mert Peking immár öt éve nem közöl információkat az állami aranyvagyon alakulásáról. Szakértői vélemények szerint a kínaiaknak nemcsak a listán szereplő 1054,1 tonna a tulajdonuk, hanem több mint 3000 tonna, és öt éven belül akár 6000 tonnányit is felhalmozhatnak. Ezzel viszont már közvetlenül az amerikaiak mögé zárkózhatnak, ami egyben a globális gazdasági súlyukat is tovább erősíthetné.