2024. március 29., péntek

Nyári munkálatok Bácsfeketehegyen

Folytatódik az árkok tisztítása a közmunkaprogramnak köszönhetően – A helyi közösség előtt áll a temető rendezése is

A bácsfeketehegyi helyi közösség számos projektumon dolgozott és dolgozik a nyári időszakban. A feladatokról és a tervekről Bojtos Béla tanácselnökkel beszélgettünk, aki először az ároktisztításról számolt be.

Árok- és átfolyótisztítás

Árok- és átfolyótisztítás

– A közmunkások segítségével folytatjuk a vízelvezető-árkok tisztítását. Ez igen lényeges munka, mert a falu egy része völgyben van, az eső pedig leviszi a hordalékot a dombokról. Ott viszont nem folyik tovább a Krivajba, mert az árkok elhanyagolt állapotban vannak. Az évek alatt feltöltődtek és az átfolyók is eldugultak. A közmunkásoknak nincs könnyű dolguk, mert az árkok újraásása mellett speciális szerszámokkal az átfolyókat is ki kell tisztítaniuk. Az ily módon kitermelt földből rögtön feltöltik az útpadkákat, a fölösleget pedig elszállítjuk. Ez egy jól megszervezett és konkrét munka, amelynek majd az esős időszakban fog megmutatkozni a jelentősége – mondta el a tanácselnök. A közmunkaprogram kapcsán azt is megtudtuk tőle, hogy az idén 6 közmunkást kaptak a programnak köszönhetően, akik fél éven keresztül dolgoznak.

A helyi közösség előtt álló temetőrendezés is komoly feladat. Bojtos elmondása szerint a temető nagyon elhanyagolt állapotban van, ezért elkezdték feltérképezését.

– Sajnos nagyon régóta nem rendszerezték, hogy ki hova lett temetve. Nagy körültekintéssel, az önkormányzat engedélyével és a lakosság értesítésével meg kell szüntetnünk a gazdátlan sírokat. A törvényes folyamat betartásával ezeket egy közös sírba fogjuk elhelyezni. Senkinek az érzéseit nem szeretnénk megsérteni, de ott tartunk, hogy óriási területet tartunk karban, viszont már nincs hova temetkezni. A gondozatlan sírokról hiába vágjuk le a bokrokat, azok újra kinőnek, arra viszont nincs kapacitásunk, hogy állandó jelleggel karbantartsuk ezeket a sírokat. A temető kapcsán el kell mondani, hogy a tanács hozott egy határozatot, hogy a sírokat veszélyeztető fákat ki kell venni. Ez esetben is kérni fogjuk az érintettek beleegyezését. Ha nem adják, akkor nekik kell esetükben vállalniuk a felelősséget. Közmegegyezéssel kell kivennünk a fákat. Vannak pl. nagyon szép fák, melyek azonban megemelik és rongálják a szomszédos kriptákat – hangoztatta a tanácselnök. A helyi közösségnek fejlesztési tervei is vannak a temető vonatkozásában: mozgásérzékelős lámpákat és kamerákat fognak felszerelni a kápolnához. Ez a temető biztonságát fogja szolgálni, mert vannak olyan személyek, akik randalírozni járna oda – mondta Bojtos.

A helyi közösség folyamatosan dolgozik a park rendezésén is. A szüreti mulatságokig új fa játszószereket fognak kihelyezni, valamint befejezik a nyári színpadot.

– Az anyagokat már megvásároltuk a színpad befejezéséhez, és amint a helyi közösség titkára visszajön a nyaralásból, a munkálatok is elkezdődnek. A színpad máris használható, viszont még tetőszerkezetet fog kapni, hogy kulturáltan nézzen ki. Ha lemennek a műsorok, akkor jó minőségű humuszos földdel fogjuk feltölteni ezt a részt, hogy még szebben nézzen ki – számolt be a tanácselnök.

Július során komoly nehézséggel kellett szembenéznie a helyi közösségnek, ugyanis egy hét alatt két vízpumpa égett le, s ez veszélyeztette a vízellátást. Szerencsés módon sikerült mindkét pumpát kicserélni – mondta el Bojtos, de a nyári időszakban még így sem teljes mértékig kielégítő a vízellátás. Ehhez az egész vízvezeték-hálózatot fel kellene újítani. A terv már elkészült rá, viszont a kivitelezéshez 2 millió euróra lenne szükség. Ez óriási összeg, ezért részekben fogják lepályázni és megvalósítani – árulta el a tanácselnök. Végezetül azt is megtudtuk, hogy elkészült egy kerékpárút terve, amely magába foglalja a központ rendezési tervét is. Teljesen meg fog változni a központ infrastruktúrája, és ily módon több helyet fognak nyerni – nyilatkozta Bojtos.