2024. március 28., csütörtök

Aki a virágot szereti

Virágkötő tanfolyamot tartottak a bácsfeketehegyi Izidában

Tegnap délelőtt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházában virágkötő tanfolyamot tartottak fogyatékkal élő fiatalok számára. A képzést egy oroszországi önkéntes Jelena Radojević tartotta, és Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere is meglátogatta az eseményt.

Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be a médiának, hogy ennek a műhelymunkának is az a célja, hogy felkészítse a fiatalokat az életre.

– Nagy örömmel számolhatok be róla, hogy most valami újat tanult az Izida. Eddig kézimunkával és kézműves dolgokkal foglalkoztunk, de virágokkal nem. Van üvegházunk és vannak virágaink, de a feldolgozásukkal nem foglalkoztunk. Most Oroszországból érkezett egy vendégünk, aki felajánlotta, hogy megtanít bennünket a virágkötészetre. Ez egy új és színes műhelyfoglalkozás, amely során a fiatalok magukat a virágokat is megismerik. A virágkötő műhelymunkát követően megpróbálunk beszélni a virágüzletekkel, hogy fiataljaink egy kis gyakorlati munkán keresztül még jobban megismerjék a virágkötészetet. Esetleg néhány személy megélhetést is biztosíthat magának ily módon – mondta el Papp, majd arról is beszámolt, hogy a műhelymunka korlátozott létszámú volt, 10 fiatal vett részt rajta. A műhelymunkát az oroszországi Higgyél Álmaidban Jótékonysági Alapítvány és a kishegyesi Ibolya virágüzlet támogatták, tudtuk meg az elnöktől.

A műhelymunkát vezető Jelena Radojević elmondta, hogy ezen a foglalkozáson keresztül szeretnék megmutatni a gyerekeknek az élet szép dolgait, és a virág a legszebbek közé tartozik. Fontos az is, hogy a gyerekek hasznos dolgokat sajátítsanak el, mondta Jelena. A fiatal orosz aktivista végül arra kérte az itt élőket, hogy fordítsanak több figyelmet a fogyatékkal élő gyermekekre és családjaikra. Az Izida ajtaja minden segítő szándékú ember előtt nyitva áll, hangoztatta.

Az Izidában tett látogatás során a polgármester arról beszélt a médiának, hogy nem hunyhatunk szemet a fogyatékkal élő gyerekek felett, ők is a társadalom részét képezik. A község számára különösen fontos, hogy most egy olyan országból érkezett segítség, amellyel idáig nem volt együttműködés, emelte ki Rovčanin.

– Meglátásom szerint az önkormányzatnak nagyobb mértékben kell támogatnia az Izidát, mint azt idáig tette. Lehetőségeinkhez mérten idáig is segítettük őket, és a jövőben is úgy nézzük, hogy a lehető legnagyobb támogatást nyújtsuk nekik. Sajnos, az önkormányzat sincs könnyű helyzetben, de nem történhet meg, hogy ezek a gyerekek ezt megérezzék – nyilatkozta a polgármester.