2024. március 28., csütörtök

Falunap és szántóverseny

Kétnapos rendezvénysorozat volt Gunarason – Átadták a Faludíjakat – Először tartották meg a Gunarasról elvándoroltak találkozóját
Király Zoltán megköszöni a Faludíjat a Gazdakör nevében – mellette Csorba Ottó (fotó: Fekete Krisztina)

Király Zoltán megköszöni a Faludíjat a Gazdakör nevében – mellette Csorba Ottó (fotó: Fekete Krisztina)

Augusztus második hétvégéje a gunarasi falunap hagyományos időpontja. Ilyenkor a helyi közösség, a Gazdakör és a civil szervezetek szervezésében kétnapos rendezvénysorozat várja a vendégeket. Az események szombaton kezdődtek, és vasárnap késő este értek véget a hagyományos tűzijátékkal.

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy idén számos eseményt szerveztek, és egy új kezdeményezést is útjára indítottak.

– Mint minden évben, az idén is nagyon gazdag programmal készültünk a kétnapos falunapi rendezvénysorozatra. Az első nap fő rendezvénye a szántóverseny volt, de emellett voltak lézeres és paintball játékok a gyerekeknek, agyaggalamblövő verseny a vadászoknak, valamint sakktorna és kártyaverseny. Vasárnap különböző foglalkozásokat szerveztünk szintén a gyerekek számára, a felnőtteket pedig olyan hagyományos programok várták mint a főző- és a horgászverseny. A falunapra meghívtuk testvértelepüléseinket, de nagyon sok gunarasi és környékbeli vendégünk is volt. Úgy érzem, hogy egy sikeres falunapi ünnepséget sikerült összehoznunk. Az idén először szerveztünk találkozót a Gunarasról elszármazottaknak. A találkozó résztvevői nagyon jól érezték magukat, és többek között megnézték a régi iskolájukat is. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés, amire lehet építkezni. A jövő évi szervezését már most elkezdtük, hogy minél többen be tudják illeszteni a találkozót a szabadságukba – mondta el Csorba, majd arról is szólt, hogy hagyományosan a falunap keretében adták át az önkéntes véradóknak az elismeréseket, valamint a Faludíjakat. Az idén a Gunarasi Gazdakör részesült Faludíjban a gunarasi vásár újjáélesztéséért, valamint a szántóverseny hagyományának a megteremtéséért. Díjban részesült a nyolcéves Nyírádi Adél is, aki egy tartományi szintű sakktornán a legjobbnak bizonyult a korosztályában. A harmadik Faludíjat Moldovanov Trivunko kapta, aki anyagilag és erkölcsileg is támogatta a helyi labdarúgócsapatot, az Olimpiát.

Az idei falunap sztárvendége a Kurina-zenekar volt, akik nagyon színvonalas, másfél órás koncerttel örvendeztették meg a gunarasiakat. Mint már említettük, a falunapi rendezvénysorozat hagyományosan tűzijátékkal zárult.

A szántás legjobbjai

A Gunarasi Gazdakör az idei évben negyedik alkalommal szervezte meg a szántóversenyt. A Mackó-soron megrendezett eseményre ezúttal is több száz érdeklődő volt kíváncsi, a megmérettetésre pedig összesen 22 versenyző nevezett be. Király Zoltán, a Gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy sok támogatója volt az eseménynek.

– A rendezvénynek természetesen a szántás a központi programja, de volt gépbemutató és géperőpróba is. A szántóversenynek számos támogatója van, akik kisebb-nagyobb donációkkal, ajándékokkal támogattak bennünket. A fő szponzorunk a kezdetektől fogva az Agrotech cég, amely gépbemutatót is tartott. Vendégeinket az idén is megleptük egy ingyenes ebéddel, de emellett az alkoholmentes italok is ingyenesek voltak – mondta Király.

A Gazdakör elnökétől azt is megtudtuk, hogy a verseny során háromtagú zsűri értékelte a szántásokat, figyelembe vették a barázdanyitást, -zárást, az egyenességét és a mélységét. Két kategóriában lehetett indulni: az A kategóriában 1-2 vasas ekékkel – itt kilencen neveztek be, és Zabos Krisztián (Gunaras) lett az első, Varga Sándor (Pecze-sor) a második és Dukai Bence (Brazília) a harmadik. A B kategóriában 3 vagy annál több vasas ekével lehetett versenyezni, itt 13-an csaptak össze. Az első helyezett Kecskeméti Zsolt (Törökfalu) lett, a második Sági Zsolt (Pecze-sor), a harmadik pedig Rácz Szabolcs (Gunaras).