2024. március 28., csütörtök

Kirándulás Ludason

A bácsfeketehegyi Izida tizedszer táboroztatott gyermekeket Ludason – A kirándulás két család jóvoltából valósulhatott meg – Holland és orosz fiatalok az Izidában
Csónakázás a Ludasi-tavon

Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat jubiláris, tizedik alkalommal szervezett kirándulást a Ludasi-tóra. Papp Julianna, a társulat elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a Balassa és az Ali családok jóvoltából jöhetett létre ez a kirándulás, ugyanis ők biztosítják a kirándulás helyszínét.

– Az Izidába járó gyermekek egész évben szorgalmasak és odafigyelőek, s ezért jutalomkirándulás jár nekik. A Balassa és az Ali családok minden évben felkínálják nekünk a Ludasi-tó partján lévő nyaralójukat, és idén is kaptunk meghívást. Mi ezért nagyon hálásak vagyunk, mert az ide járó, sérült gyermekek családjai általában rossz anyagi helyzetben vannak, és nem engedhetnek meg maguknak egy kirándulást vagy nyaralást – mondta el Papp.

Az izidás gyerekek négy napig sátoroztak a Balassa és az Ali család nyaralójában. A sátorokat már a korábbi években beszerezték tartományi támogatásból, mondta el az Izida elnöke, majd arról is szólt, hogy az idei volt a jubiláris, tizedik kirándulásuk. Ilyen hosszú idő alatt megmutatkozott, hogy ezek a kirándulások szerepet játszanak az izidás gyerekek, fiatalok önállósításában.

– Az enyhébben sérült tagjaink vesznek részt ezeken a kirándulásokon, mert a tábor a szabadban van, vízparton, és ez több veszéllyel jár. A részt vevő gyerekek valamilyen formában önállóságot tanulnak ebben a táborban. Például a napi programjukat is megváltoztatták, ugyanis egy előre meghatározott napirend szerint zajlik a táborban az élet – számolt be Papp. A táborozás során számos programban vesznek részt a gyerekek, meglátogatják a Róka-tanyát, horgásznak stb. Idén Balassa Endre, aki a topolyai cserkészcsapat aktív tagja, megtanította, hogy mit kell tenni, ha kiborulnak a csónakból. A gyerekek a táborozás utolsó napján ellátogattak a palicsi állatkertbe is, ahova az állatkert igazgatósága ingyenes belépőt biztosított számukra. Papptól azt is megtudtuk, hogy a gyerekek étkeztetéséről egy nap a Balassa család, egy nap pedig a kishegyesi Bakos család gondoskodott.

A nyár a ludasi tábor mellett is igen mozgalmas az Izida számára, mondta el az elnök. A közelmúltban holland egyetemista fiatalok jártak náluk, jelenleg pedig egy oroszországi fiatal segíti a munkájukat. A holland fiatalok előre megkérdezik, hogy mire van szüksége az Izidának, azt odahaza beszerzik, és elhozzák Bácsfeketehegyre.

Ezek a vendégek a segítségnyújtás mellett azért is fontosak, mert az izidás gyerekek és családok megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, mondta végezetül Papp.