2024. április 24., szerda

A sormásiak tartanak a bevándorlóktól

Államtitkári részvétellel tartottak lakossági fórumot Sormáson

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerdán délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadóállomásról tájékoztassák.

Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg.

A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte: garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát, ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

Pogácsás Tibor a település független polgármesterével, Pőcze Edittel és a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Cseresnyés Péterrel tartott zárt ajtók mögötti egyeztetést a polgármesteri hivatalban, ennek idején a mintegy ezer lelkes falu lakói közül csaknem százan gyűltek össze az épület előtt. A többség higgadtan várta az egyeztetés eredményét, többen azonban tiltakozásul és a vélt közegészségügyi veszélyre figyelmeztetve egészségügyi maszkot húztak az arcukra.

Miután az egyeztetés véget ért, az államtitkár úgy döntött, hogy részt vesz egy rögtönzött lakossági fórumon, így a zsúfolt faluházban rövid tájékoztatást adott a befogadóállomással kapcsolatos döntés hátteréről, illetve kérdésekre is válaszolt.

A település lakóinak kérdéseit a fórumon többségében Póczai Zoltán alpolgármester tette fel, aki egyebek mellett hiányolta, hogy a kormányzat nem egyeztetett az ott élőkkel, de kérdésként fogalmazta meg azt is, hogy miért éppen Sormást választották ki, és milyen garanciákat kapnak arra, hogy nem költöztetik a tábort a településen belül állandó helyre. Úgy fogalmazott: tartanak attól, hogy egy nyitott tábor esetén megszűnik a közbiztonság, fertőzésveszélytől félnek, illetve meggyőződésük, hogy az ott elhelyezett, „katonai” múlttal rendelkező emberek erőszakosak lesznek, „rabolni, ölni fognak”, hogy a megélhetésükről gondoskodjanak.

A fórumot „normális és korrekt” légkörűnek értékelő Pogácsás Tibor válaszában közölte: ezekben a napokban is folyamatosan egyeztetnek arról, miként lehet a buszközlekedést biztosítani a táborlakóknak, hogyan lehet a közlekedésbiztonságra nagyobb figyelmet fordítani, illetve hogyan lehet garantálni az ott élők számára a megfelelő közbiztonságot. Foglalkoznak azzal a felvetéssel is, hogy a lakóépületektől távolabbi állami ingatlanon is lehetséges-e a tábor kialakítása.

Kitért arra: „a menekültkérelem elbírálása alatt lévő menekülteket” helyeznék ott el ideiglenesen. Az orvosi ellátást a táboron belül kívánják megoldani, egy esetleges járványügyi helyzetben pedig a katasztrófavédelem gondoskodna arról, hogy lehetőség szerint szintén a táboron belül kezeljék a problémát.